На Вашингтон му свършват парите за ВСУ. Вместо 24 милиарда

...
На Вашингтон му свършват парите за ВСУ. Вместо 24 милиарда
Коментари Харесай

Байдън даде на Зеленски ултиматум вместо пари

На Вашингтон му свършват парите за ВСУ. Вместо 24 милиарда $, обещани от президента на Съединени американски щати Джо Байдън, президентът на Украйна Владимир Зеленски получи ултиматум. Американците показаха съответния период, след който помощта за последна напълно ще секне, в случай че не извърши редица извънредно неприятни за себе си условия.

“Ако знаех по какъв начин може да се направи, щях да го направя ”. С такива суми президентът на Съединени американски щати Джо Байдън удостовери на публицистите неизбежността на “шътдауна ”. Ако до неделя, 1 октомври, Конгресът не успее да утвърди бюджета на страната най-малко за месец, съвсем всичките федерални органи увисват. Дори музеите ще затворят порти за гости, тъй като държавното управление няма с какво да обезпечава активността им.

А Конгресът няма да успее. Това може да се твърди решително в този момент, три дни преди уречения час. Както, апропо, че живеейки без федерални служители седмица-две, демократите и републиканците ще реализиран компромис и всичко ще проработи още веднъж, както е било нееднократно. Държавните органи на Съединени американски щати към този момент не са подготвени на самоубийство - и няма да бъдат подготвени скоро.

Следователно това, което съставлява интерес, не е самото затваряне, а тематиката за компромиса на Байдън с Конгреса: дали в новия бюджет на Съединени американски щати ще бъдат отделени пари за поддръжка на Украйна и какъв брой. Екипът на президента към този момент е похарчил съвсем всичко, което е било отпуснато преди този момент, а в това време са комплицирани в показанията - какъв брой? Около 80 милиарда $ или повече от 110 милиарда?

Тази „ дреболия “, веднъж и половина по-висока от годишния приход да вземем за пример на Армения, е една от формалните аргументи за прекъсването. Камарата на представителите, където републиканците в този момент имат болшинство, беше принудена да се поддаде на натиска на групата на " Тръмпистите ", които обезпечават болшинството. Те не желаят да отделят и цент за Украйна, до момента в който Байдън не знае дали изразходваните милиарди са 80 или 111.

Това е индикативен подробност от политическия пейзаж на Съединени американски щати. От една страна, системата включва непоколебим надзор върху разпределението на обществените средства: без утвърждението на Камарата на представителите, която е профилирана в този смисъл, президентската власт в Съединените щати е власт на бедните.

В същото време Съединени американски щати въпреки всичко са доста богата страна. Там се отделят обилни средства за защита и външна политика, което дава на Държавния департамент и Пентагона необятно пространство за маневриране – 10 милиарда тук, 10 милиарда там.

И въпреки всичко милиардите ги няма.

„ Все още имаме малко средства. Мисля, че ще имаме задоволително за още няколко седмици “, оплаква се представителят на Белия дом Джон Кърби, говорейки за потребностите на ВСУ. „ Липсата на в допълнение финансиране, което поискахме, безусловно ще повлияе на способността ни да поддържаме Украйна през есенните и зимните месеци. “

Байдън изиска 24 милиарда за Киев. Републиканците, водени от концепцията за понижаване на разноските, се съгласиха да дадат четири пъти по-малко - шест и малко. И това е в най-хубавия случай, защото „ Тръмпистите “ са подготвени да дарят на Зеленски или 4,5 милиарда (както споделят по-щедрите), или 700 милиона (както споделят по-алчните), или нищо (това е мнението на най-хубавите хора на Конгреса от позиция на Русия). Все още не са се разбрали.

Наистина, каквато и да е сумата, тя не е за година, а единствено до кроя на пазарлъците. Не успявайки да намерят компромис по годишния бюджет, взеха решение да го режат на парче, съгласувайки разноските най-малко за месец и давайки си по този начин време за пазарлък без ограничаването на “шътдауна ”.

Това е най-важното, което би трябвало да разберем. Шест милиарда $ годишно за Украйна са дребни пари, в случай че ги съпоставим с предходните разноски. Ако е месечно, това е междинното ниво на американската поддръжка от началото на спора. А след месец (или когато се схванат в Конгреса) най-вероятно ще намерят средства за ВСУ.

По отношение на финансирането на режима в Киев американците не би трябвало да се залъгват: това е план от национално значение и персонална война на президента Байдън, който се поддържа от болшинството републиканци като се изключи упоменатата група “тръмписти ”. Докато американските енергийни колоси броят облаги, предприятията от ВПК - голям брой поръчки, а европейските компании минават в Съединени американски щати, няма да се промени ситуацията. Въпросните браншове са съществени спонсори на Републиканската партия.

Разбира се, доста зависи от това до каква степен може да издържи украинската войска: при положение на сриване на фронтовете под натиска на съветската войска делото сигурно ще бъде прекъснато предварително поради загубата на доходност. Но към този момент би трябвало да се приказва за времеви предел (след който са вероятни промени във външната политика на САЩ) не три дни преди “шътдауна ” и не след месец, а след година и половина.

Този период съответствува почти с “ротацията ” в Белия дом, която ще се случи, в случай че Байдън идната есен не завоюва президентските избори, не се кандидатира или не доживее до гласуването (възможни са всевъзможни сценарии).

Освен това година и половина и срокът за осъществяване на фактическия ултиматум, който администрацията на Байдън изпрати до Киев за автограф. Съединени американски щати желаят доста.

Да се ускори НАБУ (създадената от американците конструкция за “борба против корупцията ” в Украйна) и да ѝ се разреши да подслушва държавните чиновници. Да се отслаби СБУ, следена от президента Владимир Зеленски, освен това изключително всемогъща. Да се приведе системата за военни покупки в сходство със стандартите на НАТО, с цел да се краде по-малко. Да се вкара пазарно ценообразуване при газа и електрическата енергия, с цел да се стоварят директно на популацията разноските във връзка с тази част от обезпечаването на живота на Украйна.

Това надалеч не е цялостен лист с условията, които провокираха раздразнителност в украинския политически хайлайф. Основното, което ги порази е, че Съединени американски щати слагат по-нататъшната финансова поддръжка според от провеждането на тези промени и дават явен период от 18 месеца.

Това трябваше да се чака от дълго време.

На първо място поради всичките претенции на Конгреса да се усили прозрачността на разноските за Украйна и успеваемостта им, което ще бъде част от бъдещия компромис по бюджета.

На второ място, поради капризите и своеволията на Зеленски, който очевидно се пробва да трансферира на Запада отговорността за своите провали.

Трето - Вашингтон и Брюксел към този момент не са се отказвали от мисълта да създадат Украйна по-малко корумпирана и по-управляема. Като най-малко по този начин издръжката ѝ ще излезе по-евтина.

Това слага нов стадий в връзките сред Вашингтон и Киев с дълготрайност, както беше посочено по-долу, от година и половина.

Не на всички в Съединени американски щати им е преференциална скъпата сила и производството на оръжие, по тази причина и ще има политици, насочени към гласовете на такива “скъперници ”, които биха желали Украйна да бъде свалена от салдото. Групата на “тръмпистите ” е измежду тях.

Но практиката е такава, че групата на несговорчивите конгресмени може да обезпечи на цялата страна “шътдаун ”, само че не и да промени външния курс, преференциален за двупартийното болшинство.

След година и половина най-вероятно въпреки всичко ще се намерят пари, в случай че в Белия дом седи демократ, а в огромните градове на Украйна - украински управляващи. Американците може да трансформират първото посредством избори, до момента в който съветската войска - второто.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР