На церемония в столицата на Габон Либревил генерал Брис Клотер

...
На церемония в столицата на Габон Либревил генерал Брис Клотер
Коментари Харесай

Превратът в Габон: Назначен е нов временен президент

На гала в столицата на Габон Либревил военачалник Брис Клотер Олигуи Нгуема постави клетва като краткотраен президент на Габон. Миналата сряда бойци смъкнаха президента Али Бонго Ондимба и го сложиха под домакински арест, обвинявайки го в безконтролно ръководство, което е рискувало да докара страната до безпорядък. След това те сложиха отпред братовчеда на Бонго, военачалник Олигуи Нгуема, шеф на елитната републиканска армия. Олигуи постави клетва пред Конституционния съд.

" Заклевам се пред Бога и габонския народ да вардя лоялно републиканския режим, да почитам и подкрепям спазването на преходната харта и закона, да извършвам отговорностите си в името на висшите ползи на народа и да запазя завоеванията на демокрацията ", съобщи Генерал Брис Олигуи Нгуема, краткотраен президент на Габон.

Президентските избори на 26 август бяха необятно подложени на критика от локалното население и интернационалната общественост поради нередности и липса на бистрота. Държавният прелом в Габон е осмият боен прелом в Централна и Западна Африка за последните три години и идва почти месец след свалянето на демократично определения президент на Нигер.

Семейството на Бонго обаче е упреквано в повсеместна корупция и в това, че не разрешава петролното благосъстояние на страната да стигне до популацията от към два милиона души. 64-годишният Бонго изкара два мандата, откогато пристигна на власт през 2009 г.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР