На третия ден от началото на 48-ото Народно събрание депутатите

...
На третия ден от началото на 48-ото Народно събрание депутатите
Коментари Харесай

Депутатите отново не избраха председател на НС

На третия ден от началото на 48-ото Народно заседание депутатите още веднъж не съумяха да изберат ръководител на Народното събрание. Кандидатите Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия, Цвета Рангелова от " Възраждане " и Йордан Цонев от Движение за права и свободи не събраха нужната поддръжка, с цел да оглавят Народното събрание.

Минути по-късно на балотаж отидоха Цонев и Вигенин, само че още веднъж нито един от двамата не получи нужния брой гласове.

" Вече провокираме насмешки измежду жителите. Парламентът е напът да се обезсмисли изцяло. Всеки един от нас разказваше на гласоподавателите си какво ще прави, когато отиде в Народно събрание. Блокажът още в първото съвещание демонстрира, че Народното събрание е непотребна институция, и не е в положение да работи. Сигурно милиони хора са изгубили живота си поради демокрацията, само че сега обезсмисляме и себе си по този метод. Утре хората ще кажат: " За какво са ни тези партии "?, разяснява Вигенин.

" Нямам терзания от кое място би могла да пристигна поддръжка. Припомням на Кристиан Вигенин също да няма терзания,  тъй като беше външен министър на България 5 години с мандат на Движение за права и свободи. Няма нищо ужасно. Приех номинацията на моята парламентарна група в тази тежка обстановка, тъй като концепцията беше в условия на доста остра борба сред двете първи парламентарни сили, третата да поеме отговорността и да отпушим процеса ”, разяснява Цонев преди следващото безуспешно гласоподаване.  

След него народните представители излязоха в отмора. Предстои съвещание на Председателския съвет в опит да се откри компромисно решение.

При откриването на новото НС бяха издигнати пет номинации за парламентарен началник - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от " Продължаваме Промяната ”, Петър Петров от " Възраждане ”, Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия и Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

След няколко несполучливи опита в сряда да бъде определен ръководител на Народното събрание, от " Продължаваме Промяната ” отдръпнаха кандидатурата на Минчев. По-късно същото направиха и от ГЕРБ-СДС и " Възраждане ”. 

В търсене на консенсус, от ГЕРБ-СДС предложиха позицията да заеме най-възрастният народен представител - Вежди Рашидов. Идеята прегърнаха и от Българска социалистическа партия. В края на пленарния ден обаче самият Рашидов разгласи, че отдръпва номинацията си.

Със серия от срещи и председателски препоръки депутатите се пробваха да разрешат създалата се спешна обстановка за избора на ръководител на Народно събрание. Стигна се и до предложение за лидерски съвет, само че и той беше провален.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР