На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син

...
На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син
Коментари Харесай

Ангел Орлов извади кръста от Дунав край Козлодуй /снимки/

На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия наследник в река Йордан. Ритуалите на Йордановден в обичайния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста, по тази причина този празник се назовава и Водици.
По традиция сутринта в храм-паметник „ Света Троица” се състояха празнична Богоявленска литургия и водосвет. Непосредствено по-късно, под звуците на духова музика, потегли шествие от църквата до централния площад. На паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци от Община Козлодуй, Общински съвет, Козлодуй и АЕЦ „ Козлодуй”, както и цветя от жители, деца и Народно читалище „ Христо Ботев” Козлодуй. На 6 януари означаваме 171 години от рождението на великия български стихотворец и бунтовник.
Ритуалът по хвърлянето и изваждането на кръста се състоя на брега на река Дунав. На празника участваха стотици поданици, без значение от мразовитото време. Община Козлодуй беше провела превоз за жителите.
Всички присъстващи окуражаваха смелите момчета, които бяха решили да се гмурнат в ледените води. След като отец Пламен хвърли кръста, десетината смелчаци се впуснаха в Дунава. Но спечелилият е един! Ангел Орлов, на 30 години, пръв се докосна до богоявленския кръст и получи благословията на отеца. Смята се, че който пръв хване кръста, ще бъде доста здрав и всичко ще му спори.
И дребни, и огромни се снимаха с щастливеца и целунаха кръста. На празника участваха кметът на община Козлодуй Маринела Николова,и зам.-кметът Николай Николов. След ритуала, на брега на Дунава, се изви кръшно българско хоро. Кметът пожела на всички здраве, шанс и благоденствие през цялата година.
Нека бъдат честити и всички, които имат имен ден на този прекрасен празник!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР