На този ден, 26 октомври, през 1842 г. е роден

...
На този ден, 26 октомври, през 1842 г. е роден
Коментари Харесай

Днес е роден Василий Верешчагин

На този ден, 26 октомври, през 1842 година е роден Василий Василевич Верешчагин (на съветски – Верещагин) – художник-летописец на Руско-турската Освободителна война.
⚔️При експлоадирането на войната през 1877 година Василий Верешчагин се записва доброволец в съветските войски. На 8 юни 1877 година на река Дунав взе участие в офанзивата на дребния миноносец „ Шутка “ против огромен турски транспортен съд, където е ранен тежко и без да дочака да оздравее се насочва към Плевен. В зимните месеци дружно с отряда на М.Д. Скобелев минава Стара планина и взе участие в решаващата борба при Шейново.
⚔️В същото време Василий Верешчагин неуморно работи с боите и молива, употребявайки за това всяка свободна минута, стремейки се допустимо най-точно да изобрази събитията и епизодите на освободителния поход на съветската войска. Често му се е налагало да работи под свистенето на турските патрони и снаряди.
⚔️В края на войната Верешчагин е показан за награждаване със златна сабя, само че той изрично се отхвърля да я одобри. В своето ателие в Париж през 1878-1879 години той основава Балканската серия, която се състои от към тридесет картини.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР