На този ден (10-и януари) преди 50 години почина великата

...
На този ден (10-и януари) преди 50 години почина великата
Коментари Харесай

50 г. от смъртта на Коко Шанел - slava.bg

На този ден (10-и януари) преди 50 години умря великата френска дизайнерка Коко Шанел.

Преди век се ражда стилната империя на Габриел Боньор Шанел, която живее дълъг живот от 1883 година на 19 август до 10 януари 1971 година и умира в първокласен апартамент в хотел Ritz Paris.

„ Ще бъдете най-добре предпазени с елегантно кашмирено палто и чифт черни очила “, споделя Шанел, която ръководи парижката висша мода в продължение на съвсем 6 десетилетия.

Класичните й нововъведения включват костюм на Chanel, ватирана чанта, бижута и „ дребна черна рокля “.

Верни на изказванието, че „ луксът би трябвало да е комфортен, другояче не е разкош “, дизайните на Chanel акцентират простотата и комфорта и революционизират стилната промишленост.

До края на 20-те години промишлеността на Шанел коства милиони и в нея работят над 2000 души освен в нейната висша фешън къща, само че и в парфюмна лаборатория, текстилна фабрика и завод за бижута.

Сътрудничи си с предприемачите Теофил Бадер от универсалния магазин Galeries Lafayette и Pierre Wertheimer от козметичната компания Bourjois.

„ От гибелта си през 1971 година фешън къща Шанел се управлява от редица дизайнери, като Карл Лагерфелд (1983–2019) е най-дългодействащият и най-влиятелният.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР