На територията само на град София има повече болници с

...
На територията само на град София има повече болници с
Коментари Харесай

Москов: София е с повече болници от цяла Австрия, а хората искат да се лекуват в Австрия

" На територията единствено на град София има повече лечебни заведения с повече болнични кревати в сравнение с в цяла Австрия. А Австрия като население е почти сходна като България. Интересното е, че предходната седмица група български жители стачкуваха пред Министерството на здравеопазването, че желаят да вървят да се лекуват в Австрия, макар голямото количество лечебни заведения и желанието на Лекарския съюз те да не престават да се усилват ". Това разяснява някогашният здравен министър Петър Москов в четвъртък пред бТВ в коментар на признатата от държавното управление нова национална здравна карта.

“Здравната карта е инструмент за образуване на държавна политика. Чрез нея настоящето положение на здравна система, построена на търговски принцип се връща към смисъла на опазването на здравето – да дава отговор като инфраструктура и възнаграждение на потребностите на хората “, съобщи Москов.

По думите му колкото и пари да се вложат в подобен вид дефинирана система, още веднъж ще има недоволни като се изключи няколко крупни стопански играчи във фармацевтичния и болничния бизнес.

“България е единствената страна в Европейски Съюз, в която няма инструмент лимитираният запас за опазване на здравето да отива по отношение на потребностите на пациентите, а не по отношение на потребностите на разнообразни стопански ползи “, уточни той.

“Няма по какъв начин в регионален град, какъвто е Враца, да няма огромна многопрофилна болница. Ако някой си го мисли, то или има температура, или следва стопански ползи, които не са свързани с популацията на Враца “, разяснява Москов във връзка тежкото финансово положение на лечебните заведения във Враца и Ловеч. По думите му обаче съществуваването на тези лечебни заведения е въпрос на цялостна държавна политика, а не на ограничения на парче.

Той е безапелационен, е парите за заплати, които ще бъдат дадени, с цел да не стачкува личният състав на лечебните заведения в Ловеч и Враца, е ход на парче и няма да избави системата. „ Това е решение, което ще даде глътка въздух за 2-3-5 месеца. “Не може с полицейски акции и еднократно наливане на пари да се заменят систематичните решения”, съобщи Москов.

Москов изясни, че здравната карта по никакъв метод не закотвя жителя на Враца да вземем за пример във Враца. “Той продължава със същите си права на здравноосигурен да може да отиде да се лекува в която и да е точка на България или в случай че лекуването му не се обезпечава в България – в която и да е точка на Европейски Съюз. Нищо от правата на пациентите не се променя”, уточни Москов.

“Здравната карта е инструмент, който споделя: В София не е потребност 42-ра ортопедия. Ако някой държи да вложи пари, да ги вложи във Враца. Ако няма подобен, който да вложи пари във Враца, тогава страната би трябвало да се намеси и да подсигурява на врачани базово опазване на здравето там, където са”, сподели още той.

“През 2014 година съм дал управлението на врачанската болница на прокуратурата. През 2017 година имаме първи проблясъци на това, прокуратурата да реши, че там имало проблем. Две години не можехме да уволним управлението на болничното заведение, тъй като локалният Общински съвет от Българска социалистическа партия не даваше”, сподели още Москов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР