На телефон 0800 11 224 гражданите могат да сигнализират за

...
На телефон 0800 11 224 гражданите могат да сигнализират за
Коментари Харесай

Ваня Нушева: Член на СИК от 24 МИР с критичен коментар към избора на гласоподавател, докато му обяснява как се работи с машината

" На телефон 0800 11 224 жителите могат да алармират за нарушавания в изборния развой ", сподели пред БНР Ваня Нушева от " Прозрачност без граници ", които са наблюдаващи и на тези избори. 

" До този миг сме получи сигнали по отношение на организационни проблеми - като усложнения с гласуването с машините по отношение на опцията да гласуваш за двата вота . И по този начин, част от гласоподавателите на процедура са съумели да гласоподават единствено единия избор.

Друг сигнал е за нарушение на тайната на вота - до момента в който е обяснявал на гражданка по какъв начин да гласоподава, членът на СИК е видял вота и е изразил отвращение от избора и. Това е било в 24 ти регион - това е неприемливо и сме отправили препърка до ЦИК да обърне внимание на членовете на СИК там ", заяви още Нушева.

По думите й хората могат да се обръщат за подаване на сигнали към РИК или към ЦИК , като на уеб страницата на ЦИК има всички данни за контакт:

" Ако става дума за нитиск или за опити за пазаруване на гласове се алармира в Министерство на вътрешните работи, като техни чиновници има и към секциите. А също и на нашия телефон.

Във връзка със 100 процентното преброяване на разписките , съгласно мен това ще докара до напрежение измежду СИК, като за мен това е едно извънредно несъответстващо решение ", счита още Нушева.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР