На свое редовно заседание Управителният съвет на БФБаскетбол разгледа предложения

...
На свое редовно заседание Управителният съвет на БФБаскетбол разгледа предложения
Коментари Харесай

УС на БФБ прие промени в правилата и утвърди тежки санкции за манипулиране на мачове

На свое постоянно съвещание Управителният съвет на БФБаскетбол прегледа оферти и одобри единомислещо няколко промени в нормативните документи на Национална Баскетболна лига. Прието единомислещо бе Приложение № 1 към чл.40 от Устройствените правила на НБЛ за систематизиране на приходите от активността на НБЛ за сезон 2022-2 3г. (Приложение към Протокол 15), както и нов член в разпоредбите за финансов феърплей на НБЛ /чл.17/.

УС одобри и нов член в Дисциплинарно-административни правила на НБЛ, който визира манипулирането на мачове. Новият член гласи следното:

„ Чл.49  (нов,  признат с Решение на УС от 08.02.2023 г.) (1) Когато по надлежния ред е открито неспортно противоправно въздействие на развиването на резултата или на крайния резултат на баскетболна намира се постановат следните санкции:

на играч - прекъсване на спортни права за периода на присъдата на състезателя (съответно за периода на наложеното му административно наказване по административно-наказателен ред), само че не по-малко от 18 (осемнадесет) месеца;

на длъжностно лице, служебно лице от БК, здравно лице, треньор или началник - възбрана за извършване на функционалности за периода на присъдата (съответно, за периода на наложеното му административно наказване по административно-наказателен ред), само че не по-малко от 18 (осемнадесет) месеца;

на БК, към който се числят лицата по т. 1 или т. 2 - имуществена глоба в размер на 40 000 (четиридесет хиляди) лв. и пренасяне на тима в по-ниско равнище (следващото по низходящ ред) за идната спортно-състезателна година без право да довърши присъединяване си в актуалната спортно-състезателна година.

(2) В случаите, когато е формирано досъдебно произвеждане за действия по алинея 1, Дисциплинарната комисия на БФБ стопира правата на лицата по алинея 1, т. 1 или 2.

(3) Когато за играч, длъжностно лице, служебно лице от БК, здравно лице, треньор или началник е открито да взе участие в залагания или други, свързани с присъединяване на български клуб в шампионатите и шампионатите, проведени от БФБ или в интернационалните срещи и шампионати, се постанова наказване прекъсване на спортни права, надлежно възбрана за извършване на функционалности за период 6 (шест) месеца и санкция от 5000 (пет хиляди) лв..

(4) Когато в БФБ постъпи публично съобщение от ФИБА, в границите на спортно спортната година, за съществени подозрения за присъединяване в срещи от шампионатите, шампионата за Купа „ България ”, Суперкупата или други, с авансово уречен резултат, забърканият БК се предизвестява или санкционира както следва:

а) При първо публично съобщение - Експертът при БФБ сформира сигнален протокол, който се подписва от забърканите лица, като осведоми ФИБА за това;

б) при второ публично съобщение – порицание;

в) при трето съобщение – неодобрение и имуществена глоба в размер на 5 000 (пет хиляди) лева;

г) при четвърто и последващо съобщение – имуществената глоба по б. „ в “ се удвоява, утроява и така нататък

е) Когато е открито, че е изнесена информация от спортнотехническо естество с конфиденциален темперамент, от лица свързани с националните тимове или с БК към трети лица, за въздействие на развиването или на резултата от баскетболна среща или за осъществяване на други закононарушения от общ темперамент, в които вземат участие националните тимове или БК, се постановат наказванията по алинея 1, т. 1 и 2.

(5) Когато от ФИБА или различен орган е формирана публична инспекция във връзка със съществени подозрения за присъединяване в срещи от шампионатите, шампионата за Купа „ България ”, Суперкупата или други, с авансово уречен резултат, забърканият БК поема всички разноски по инспекцията. “

УС единомислещо одобри съдържателния и финансовия доклад по Програма за развиване на спорта за високи достижения към ММС за 2022 година

По т. Разни УС единомислещо одобри изменение на Системата за провеждането на Купа БФБ подрастващи, както следва:

„ В шампионата Купа на БФБ вземат участие тимовете, класирали се на първо и второ място в постоянния сезон на Източна и Западна групи на Елитните дивизии.

КУПА НА БФ БАСКЕТБОЛ ЗА МЪЖКА ЧАСТ:

Четирите тима при юношите, юношите до 16г и момчетата до 14г., които се класират непосредствено за трети кръг от Втория стадий на ЕГ вземат участие / Задължително/ в двудневен шампионат за Купата на БФБ за подрастващи по време на втори кръг от Втори Етап на ЕГ.

През втория кръг на Втория стадий 1ви, 2ри Запад и 1ви, 2ри Изток почиват. Тези тимове играят шампионат за Купа БФБ в два дни.

КУПА НА БФ БАСКЕТБОЛ ЗА ЖЕНСКА ЧАСТ:

Четирите тима при девойки до 19, 16 и 14 години, които се класират непосредствено за трети кръг от Втория стадий на ЕГ участват/ Задължително / в двудневен шампионат за Купа на БФБ за подрастващи по време на втори кръг от Втори Етап на ЕГ.

През втория кръг на Втория стадий 1 ви, 2 ри Запад и 1 ви, 2 ри от Изток почиват. Тези тимове играят шампионат за Купа БФБ в два дни. “

УС одобри прие промени в календара Директива за птиците дами А група Втори стадий, втора тройка разменено посещение, а точно: анулира седми кръг на 04.03.2023, осми кръг на 18.03.2023 и девети кръг на 01.04.2023 година

Приета бе системата за осъществяване на купа БФБ дами. Според признатото във Финалния шампионат вземат участие четири тима, като се играят  полуфинали, край за 3. място и край. Ако са записани за присъединяване единствено три тима от А група дами, във Финалния шампионат се включва един тим от ББЛ - дами.

Снимка: НБЛ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР