На Светли петък - Живоприемни източник, имен ден празнуват всички,

...
На Светли петък - Живоприемни източник, имен ден празнуват всички,
Коментари Харесай

Светли петък е! Какво трябва да знаем

На Светли петък - Живоприемни източник, имен ден честват всички, които носят имената - Жива, Живка, Живко, Зоя.

На днешния ден честваме обновлението на храма на Превета Владичица Богородица, който се намира отвън стените на Цариград и се назовава " Живоприемен източник ". Спомняме си и великите и свръхестествени чудеса, които са станали в храма на Божията Майка.

Църквата била издигната от великия император Лъв, именуван Макелий (в 454 г.). Още преди да застане на императорския престол, Лъв, който бил прочут като добър и доброжелателен човек, разхождайки се на това място един ден, видял подведен слепец.

Слепецът бил жаден и помолил Лъв да му помогне. Той навлязъл в гъстата гора, само че не разкрил вода. Тогава чул глас, който му споделил: " Не трябваше, Лъве, толкоз да се трудиш да търсиш вода, тъй като водата е наблизко ".

Лъв се върнал още веднъж да търси вода, само че отново не намерил.

Отново чул същия глас:

" Императоре Лъве, влез по във вътрешността в гъстата гора и ще намериш локва, ще вземеш с шепа от мътната вода и ще утолиш жаждата на слепеца, ще намажеш с тиня слепите му очи и незабавно ще познаеш коя съм, тъй като от дълго време съм на това място ".

Лъв направил, както му заповядал гласът, и откакто помазал очите на слепеца, той незабавно прогледнал. Според предсказанието на Майката Божия не след дълго Лъв в действителност станал император. Скоро по-късно той построил на това място храм, който съществува и до през днешния ден.

Оттогава тук почнали да стават доста чудеса на изцеления.

В тракийските села пък петъкът след Великден се назовава летен Петковден

Вярва се, че св. Петка е настойничка на дамите и на женската домашна работа. В петък дамите не работят с вълна, не перат и не се мият, с цел да не я разсърдят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР