На столичните транспортни дружества за тази година им е необходимо

...
На столичните транспортни дружества за тази година им е необходимо
Коментари Харесай

СОС настоява за още 178 млн. лв. за сектор транспорт

На столичните транспортни сдружения за тази година им е належащо в допълнение финансиране в размер на 178 млн. лева Това се показва в обща декларация направена от ръководителя на групата на ГЕРБ-СДС в СОС Малина Едрева. На днешното съвещание на съвета тя бе призната с 33 гласа „ за “, 17 - „ срещу “ и с 10 - „ въздържал се “.

В текста се припомня, че до началото на пандемията, пътуванията и приходите на транспортните ни сдружения - „ Метрополитен “ ЕАД, „ Столичен автотранспорт “ ЕАД, „ Столичен електротранспорт “ ЕАД и „ Карат-С “ АД, бележат годишен растеж. Коронавирус обаче е довел до внезапен спад на пасажерите със приблизително 1/3 на годишна база. Приходите от продажба на транспортни документи през 2020 година са спаднали с 60 млн. лева, а през 2021 година - с 51 млн. лева В декларацията се показва още, че все пак интервалите на придвижване на градския превоз не са се промененили, а средствата от общинския бюджет за прехрана са били увеличени от 117 млн. лева през 2019 година до 177,8 млн. лева през 2021 година

" Влошените от пандемията финансови резултати, доведоха до това транспортните сдружения да не могат да поемат натиска от нарастването на цените на горивата в края на 2021 година За съпоставяне към последно счетоводно завършила финансова година 2020 година разноските за енергоносители - горива и електрическа енергия, е в размер на 39,5 млн. лева, а по планирани планове за 2022 година тази сума ще бъде 112 млн. лева “, се показва още в декларацията.

Първо да се създадат промени и да се съкратят разноските, а по-късно да се желаят пари от страната настояха общински съветници от " Демократична България " и самостоятелният Борис Бонев.

" Не бягаме от този диалог. През 2021 година бяха направени над 60 промени в написания и направления, с цел да стане публичният превоз по-удобен, без да сме увеличавали разноските. Незаетите щатни бройки в " Столичен електротранспорт " за 2021 година са 157.

Спестените средства от това са 4,5 млн. лева за предходната година. От незаети щатни бройки, които бяха закрити през януари, " Столичен автотранспорт " е направил 2 млн. лева икономии. Така че обвиняванията, че транспортните сдружения не вършат нищо, с цел да понижат разноските, са безпочвени ", съобщи от своя страна шефът на транспортната комисия в СОС Карлос Контрера.

Въпреки невъзможността сдруженията да платят цялостния размер на сметките си, столичния кмет Йорданка Фандъкова показа проектите за строителството на новите метроучастъци и интермодални транспортни хъбове.

Комисар Валеан показа новите благоприятни условия за закупуване на електробуси. Като задачата на новите транспортни средства е София да създаде необятна мрежа на довеждащ превоз до метрото и до огромни спирки на градския превоз. Удобен превоз от кварталите е основен фактор за понижаване на потреблението на персонални коли за ежедневните пътувания.

А европейският комисар по превоз Адина Валеан, изрази поддръжка за разширението на софийското метро, както и на мрежата на довеждащия превоз. Подкрепа за това изрази и комисарят по доближаване и промени Елиза Ферейра.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР