На стара заповед се е позовала областната управа на София

...
На стара заповед се е позовала областната управа на София
Коментари Харесай

Паметникът на Съветската армия демонтиран без заповед или друг актуален документ

На остаряла заповед се е позовала регионалната администрация на София за демонтажа на Паметника на Съветската войска. Няма настоящ акт, въз основа на който да са подхванати дейностите.

Това излиза наяве от акта на Административният съд в София, който на 19 декември реши, че демонтажът би трябвало да бъде преустановен. Преди това обаче фигурите към този момент бяха нарязани и свалени от монумента.

От документа по една от жалбите – на „ Изправи се БГ ", излиза наяве, че регионалната администрация се е позовала при дейностите си на остаряла заповед на основния проектант на София Здравко Здравков, която обаче касае единствено облицовъчни плочи с надписите на паметника, писа и " Сега ". Старата заповед е послужила като опрощение да не се издава никакъв нов акт за ремонт и на фигурите на паметника. Съдът е безапелационен, че това е неприемливо и че демонтажът е почнал, без да се основава на акт или да произтича от закона.

В разпореждането на съда са проследени всички документи и разменена преписка по тематиката с паметника, подхванати от регионалната администрация и останалите институции. Списъкът с решения, свързани по проблема, стартира с решението на Столичния общински съвет от 9 март, 2023 да задължи кмета на София да изиска пренасяне на паметника. В това решение от регионалния шеф се изисква да предприеме всички нужни дейности по осъществяването му. Изпълнението на решението е почнало, като е поискана промяна на статута на паметника от обществена държавна в частна държавна благосъстоятелност. Изискана е и информация от МК за статута на паметника по смисъла на Закона за културното завещание. Издаден е и констативен протокол за ограждане на паметника и унищожаване на компрометирани блокове с надписи, посочени като рискови в заповед на основния проектант от март, 2023 година

Проблемите с документите стартират след възлагането на експертиза за оценка на бронзовите статуи и барелефи. В нея е разказано тежкото им положение, а специалистът предлага фигурите да се демонтират и реставрират. Въоръжена с това експертно мнение и отпуснати средства от Министерски съвет регионалната администрация е подхванала дейности без да счете за нужно да издаде никакъв акт за ремонт на паметника. Изготвен е единствено проект за сигурност и останалите документи, свързани с ръководство на трафика и отпадъците.

Действията по ремонт на паметника не могат да се обосноват с решението на СОС от март месец, в което не се разпорежда ремонт. Не може да служи като съображение и заповедта на основния проектант за унищожаване на компрометирани плочи с надписи, тъй като тя не касае фигурите. Не е спазена и процедурата за координиране със съвета за изобразителни изкуства. След като дейностите по разглобяване и нарязване на фигурите не се основават на акт или на закон, същите се явяват неоснователни и би трябвало да бъдат прекратени, е заключението на съда. То ще бъде обжалвано от регионалната администрация.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР