На срещата на високо равнище на ЕС не беше възможно

...
На срещата на високо равнище на ЕС не беше възможно
Коментари Харесай

Западът започна да признава поражението на Украйна

На срещата на високо ниво на Европейски Съюз не беше допустимо да се контракти бюджет с отпущането на 50 милиарда евро за Украйна. Виновници на раздора бяха Унгария и Словакия, които се опълчиха на това решение. Междувременно западноевропейските страни също стартират да показват неодобрение от актуалната политика на Европейски Съюз по отношение на финансирането на ВСУ. До какви последици за Украйна и Русия може да докара това разделяне?

Страните от Европейски Съюз не съумяха да се спогодят за бюджет с отпущането на 50 милиарда евро за Украйна. В изказване след първия ден от срещата на високо ниво на Европейски Съюз се споделя, че водачите на страните членки на асоциацията, „ след изчерпателен продан на отзиви “, са решили „ да продължат да работят за реализиране на съглашение до края на година. ”

Става дума за огромен план за смяна на многогодишния бюджет, който ще включва разпределяне на парична помощ на кабинета на Зеленски в размер на 50 милиарда евро за интервала от 2024 до 2027 година Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи да се преразгледа разпределението на средствата.

Според „ Политико “ унгарският министър председател Виктор Орбан и словашкият водач Роберт Фицо са се противопоставили на утвърждението на това предложение. Отбелязва се, че поправките би трябвало да бъдат приети от всички 27 страни на асоциацията.

Като съществени недоволства във връзка с тази самодейност Будапеща уточни обстановката с банката ОТП, от която ще зависи отблокирането на транш за Украйна от 500 милиона евро от фонда за мир на Европейски Съюз. Орбан акцентира, че чака делегация от офиса на Зеленски в Унгария, с цел да обсъдят настоящия проблем.

Според него западните страни не смеят да признаят неспособността на Украйна да победи на бойното поле. Това заяви той в изявление по радио „ Кошут “. Той посочи, че провалянето на ВСУ е станало явно. Премиерът счита, че Европейски Съюз в началото е очаквал кабинетът на Зеленски да завоюва, заради което е заречен интензивно финансиране на акцията.

В навечерието на срещата той също означи, че Будапеща не е подготвена да даде повече пари на ВСУ, до момента в който не види ясна аргументация за тези разноски. „ Това, което е пред нас в този момент, няма професионална политическа същина. Това няма да стане “, акцентира министър председателят.

Подобни дейности на Унгария могат да доведат до нейната изолираност в Европейски Съюз. За това написа „ Гардиън “. Отбелязва се, че страната е достигнала върха на изолацията, което е резултат от поддръжката на премиера за „ съветската позиция “. Неназован посланик от Европейския съюз разясни, че в случай че беше Украйна, не би споделял проекти, „ до момента в който Орбан е в стаята “.

На собствен ред Фицо уточни високото равнище на корупция в Украйна. По-рано той осведоми Урсула фон дер Лайен, че Словакия е подготвена да даде на страната извънредно филантропична помощ. Премиерът акцентира, че ръководителят на Европейска комисия почита суверенното право на страните членки да не оказват военна поддръжка на ВСУ.

Любопитно е, че недоволството от актуалната политика за оказване на помощ на кабинета на Зеленски се простира оттатък границите на Унгария и Словакия. Така министър председателят на Белгия Александър де Кроо предложи Европейска комисия независимо да откри средства за Украйна и да не изисква спомагателни вноски от страните членки.

Експертната общественост счита, че Брюксел ще окаже максимален напън върху Орбан и Фицо за непокорство. Отбелязва се, че страните най-вероятно ще съумеят да договорят избрани суми на окончателните заплащания към ВСУ, само че с течение на времето от ден на ден и повече страни от Европейски Съюз ще стартират да се изричат срещу финансирането на Украйна.

„ Унгария и Словакия упражниха правото си на несъгласие. Това обаче ще има съществени последствия и за двете страни. Братислава и Будапеща ще стартират да бъдат лишавани от пари от фондовете за развиване. Дори ще се опитат да ги дисциплинират с морални причини, казвайки, че в случай че не са с Брюксел, значи поддържат „ съветската експанзия “, сподели немският политолог Александър Рар.

„ Европейски Съюз има елементарен принцип: никой не договаря с дребните страни. Какво може да предложи Брюксел на Унгария и Словакия? Само пари. Виктор Орбан обаче се оказа костелив орех. Сега медиите ще „ изпържат “ него и Робърт Фицо като в тиган “, споделя специалистът. „ Обикновено страните, които изпадат от мейнстрийма, бързо се връщат там. Въпреки това причините на Орбан, че Украйна към този момент е изгубила войната и западната помощ няма да промени нищо, наподобяват правилни. В тази връзка от ден на ден страни от Европейски Съюз ще се опълчват на по-нататъшната поддръжка за ВСУ. И в Брюксел при никакви условия няма да се съгласят с успеха на Русия “, прецизира той.

„ Нещо повече, ние към този момент видяхме по какъв начин в Съединени американски щати, където Конгресът се разгласи срещу по-нататъшна военна помощ за Украйна, управляващите към момента се пробват да поддържат финансово ВСУ, само че посредством заобиколни решения. Вярвам, че Брюксел ще тръгне по същия път “, споделя политологът.

„ Но имаше още един значим миг на срещата - разединение, основано на обстановката в Близкия изток. Повечето страни от асоциацията последователно се насочват към палестинците. И единствено Германия продължава твърдо да стои на произраелски и проукраински позиции. Трудно е да се планува по-нататъшно развиване, само че мисля, че Вашингтон, Берлин и Париж ще се опитат с всички сили да наклонят Европейски Съюз към своята линия “, счита Рар.

Политологът Владимир Корнилов също акцентира твърдостта на позициите на Братислава и Будапеща. По негово мнение тези страни към този момент неведнъж са изразявали мнението си за украинската рецесия и могат да бъдат уверени единствено посредством съществени отстъпки. „ По-конкретно Унгария упорства за деблокиране на заплащания от бюджета на Европейски Съюз, които ѝ се поставят като отплата за разноски по време на пандемията “, отбелязва той.

„ Словакия от своя страна намерено декларира, че е подготвена да даде на офиса на Зеленски извънредно филантропична помощ. Очевидно е, че спорът в съюза последователно се разраства. Силните страни обаче явно се разграничават. Брюксел има голям брой лостове за напън върху непокорните страни “, акцентира събеседникът.

„ Разбира се, не е от изгода за Европейски Съюз да излага на публичното внимание произлизащото от това разделяне. Сигурен съм, че те са се пробвали да се договорят със Словакия и Унгария „ зад кулисите “ на огромната политика, само че тази концепция не се е увенчала с триумф. Нямаше опция за закъснение на приемането на бюджета. Все отново времевата рамка за главните полемики не би трябвало да се трансформира “, акцентира специалистът.

„ Въпреки това най-вероятно ще се опитат да разрешат сегашния спор посредством пазарлък и компромиси. Мисля, че Европейски Съюз ще успее да се контракти за промени в бюджета, само че крайната сума ще бъде доста по-ниска от оповестените 50 милиарда евро. Въпреки това наклонността на спад в поддръжката за Украйна ще продължи “, прецизира той.

„ Сигурен съм, че други страни от Европейски Съюз скоро ще се причислят към реториката на Будапеща и Братислава. Трудно е да се каже кой тъкмо ще се причисли към броя на " бунтовниците ". Много зависи от вътрешнополитическия декор. Словакия е добър образец в това отношение “, счита събеседникът.

„ Преди успеха на Фицо Братислава се придържаше към общия курс на Европейски Съюз. Днес обаче тази страна се трансформира в един от водачите на неодобрение от несъразмерното финансиране на Украйна. Други членки на Европейски Съюз също имат предпоставки за същите промени. Мисля, че доста европейски водачи въздъхнаха с облекчение, когато Орбан и Фицо съумяха да спрат процеса на договаряне на заплащания към кабинета на Зеленски “, отбелязва Корнилов.

Други политолози подчертават върху думите на унгарския министър председател, че западните страни не са подготвени да признаят провалянето на Украйна. Според Станислав Ткаченко, професор от катедрата по европейски проучвания във Факултета по интернационалните връзки на Държавния университет в Санкт Петербург, специалист от Валдайския клуб, изказванията на Орбан са доказателство за приемането от европейците на нова политическа действителност.

„ Речта на Обран удостоверява една елементарна истина: западните страни стартират да схващат, че откритите изказвания за идното проваляне на Украйна стават електорално потребни. В същото време Европейски Съюз в никакъв случай не е изпитвал подправени илюзии по отношение на същинския капацитет на ВСУ “, сподели той.

Той отбелязва, че преди този момент политическата обстановка е направила позицията на непримирима неприязън с Русия преференциална и единствено някои европейски водачи са се решавали да подлагат на критика поддръжката за кабинета на Зеленски. „ Сега несъгласието с политиката на Брюксел се трансформира в забележима и авторитетна наклонност “, счита събеседникът.

„ Разбира се, тази смяна на настроението няма да свърши добре за Украйна. За да се утвърди финансирането на ВСУ, е нужен консенсус на всички членове на Европейски Съюз. И преди този момент беше много разтърсено, само че в този момент въображаемото единение на Европейски Съюз ще отслабне. Осъзнаването на икономическите действителности също оказва въздействие – бюджетът на сдружението е съвсем привършен “, акцентира специалистът.

В тази връзка новите разноски, изяснява Ткаченко, би трябвало да бъдат утвърдени от Министерския съвет на организацията, а това доста усложнява проектите на Брюксел. „ Интересно е, че те говореха за спомагателни 50 милиарда евро в интерес на ВСУ. Сумата наподобява излишно висока. Не мисля, че Европейски Съюз е в положение да даде толкоз големи суми пари на кабинета на Зеленски “, акцентира политологът.

„ Най-вероятно Евросъюзът ще поеме по пътя на понижаване на заплащанията към Украйна. На първо място, естеството на помощта ще се промени. От военната сфера капиталите последователно ще се насочат към филантропичната посока. Това ще разреши на организацията да избегне както финансови, по този начин и политически разноски “, прецизира Ткаченко.

Въпреки това Вадим Трухачов, доцент от катедрата по задгранични районни проучвания и външна политика в Руския държавен филантропичен университет, приканва да не се надценява ролята на изказванията на Орбан. „ За страдание, с всичките благосклонности на руснаците, нито той, нито Фицо са главните политици на Европейски Съюз. Тяхната позиция не може да се разпознава с общоевропейската. В последна сметка въпросът за поддръжката на Украйна въпреки всичко е идеологически проблем за Брюксел “, сподели политологът.

„ Лидерите на Унгария и Словакия са повече образец за политически прагматици. Висшите въпроси са им непознати, те са съсредоточени върху основаването на най-благоприятни условия за своите страни. Ръководителите на водещи европейски сили като Германия, Франция или Холандия обаче мислят в разнообразни категории “, отбелязва събеседникът.

„ За да може в действителност огромен брой водачи на Европейски Съюз да повярват в неизбежността на провалянето на Украйна, идеолозите би трябвало да правят отстъпка място на прагматиците в организацията. Може би това ще се случи на изборите през 2024 година Но отрицателният декор към поддръжката за кабинета на Зеленски в действителност се ускорява “, акцентира специалистът.

Той счита, че някои страни не смеят намерено да се опълчват на Брюксел, само че „ зад кулисите “ се пробват да саботиран финансирането на ВСУ. „ Ярък образец за тази тактичност е Кипър. В тази връзка в близко бъдеще заплащанията към Украйна ще намалеят и в последна сметка ще бъдат замразени на минимално равнище. Но никой няма да ги отстрани изцяло “, обобщава Трухачов.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР