На срещата на върха в Брюксел ставало дума практически за

...
На срещата на върха в Брюксел ставало дума практически за
Коментари Харесай

Spiegel: Европа все повече се изолира и затваря за бежанците

На срещата на върха в Брюксел ставало дума на практика за изолацията на Европейски Съюз непременно, написа Der Spiegel в кореспонденцията на Маркус Бекер „ Europa orbanisiert sich” (Европа се орбанизира), като обръща внимание, че правата на мигрантите и бежанците към този момент надали играят някаква роля.

Най-ясното и изрично изказване е направено от полския министър председател Матеуш Моравецки: „ Ако някой желае да приема бежанци – апелирам. Полша и Вишеградските страни показват по този мотив своя позиция.” Преди това Моравецки приел правилото на взаимност при систематизиране на нуждаещите се от леговище, само че той не е наложителен.

Решено е, че външните граници на Европейски Съюз би трябвало да бъдат по-добре предпазени, за което би трябвало да се укрепва организацията по отбрана на границите Frontex. Обаче в документа не е несъмнено какъв брой средства и личен състав ще са нужни и в какъв период би трябвало да се извърши този проект.

Също по този начин Европейски Съюз има намерение да сътвори специфични „ платформи” за приемане на мигранти отвън рамките на своите територии и следени центрове вътре в Европейски Съюз, само че не е ясно в какво се състои разликата сред тях. Албания и Либия към този момент отказали на тяхна територия да бъдат основани „ платформи”.

Ясно е единствено, че в тези центрове ще се дефинира статута на избавените в Средиземно море – претендират ли за статут на бежанци или са извънредно стопански мигранти, които би трябвало да бъдат връщани в родните им страни.

Според немския публицист, забележима въздържаност показал унгарския министър председател Виктор Орбан, който при подготовката на срещата не проронил нито една дума във връзка мигрантите.

Европейски Съюз няма средства за въздействие по отношение на отказващите да одобряват мигранти Орбан и Моравецки. В заключителното изказване не са посочени тласъци за приемане на мигранти и бежанци, както и никакви наказания при отвод. Загадка е коя страна от Европейски Съюз при тези условия ще се съгласи да одобри мигранти и бежанци. Ангела Меркел оставила този въпрос без отговор.

Изданието отбелязва, че Испания и Гърция изразили подготвеност да одобряват бежанци, които влезнали в Европейски Съюз през тяхна територия. Огромното болшинство от мигрантите обаче проникнали през Италия, а новото държавно управление в Рим изрично отхвърля да ги одобри назад.

Европейски Съюз постигнал стремежи компромис по въпроса за бежанците и мигрантите. Заключителното официално съобщение обаче съдържа главно не задължаващи изказвания за планове и по какъв начин би трябвало да бъдат осъществени. Ясно е едно: „ Европа се орбанизира” – „ Европейски Съюз желае да се изолира още повече, в сравнение с преди”, обобщава Der Spiegel.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР