На среща в Брюксел на министрите на земеделието на България,

...
На среща в Брюксел на министрите на земеделието на България,
Коментари Харесай

Министрите на земеделието от Централна и Източна Европа обсъдиха режима на внос на продукция от Украйна

На среща в Брюксел на министрите на земеделието на България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния, на която беше разискван вносът на аграрни артикули от Украйна, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев съобщи, че е подготвен да поддържа общи дейности на петте страни по отношение на вноса на аграрни артикули от Украйна.

" Важно е да се обърне внимание на Европейската комисия, че в тези страни изкривяването на пазара е по-голямо в сравнение с във всички останали страни членки на Европейския съюз ", сподели министър Вътев. " Ние оказваме цялостно подпомагане на коридорите на солидарността, само че не можем да подценяваме дъмпинга, който получават нашите производители и изкривяването на пазара ", разяснява министър Вътев.

Той срещна сътрудниците си с постигнатото съглашение на България с Украйна, която към този момент приема заявки за издаване на лицензи за експорт на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица към България. Министърът осведоми и за режима за продан на информация сред Украйна и България, контрактуван на регулярни срещи с украинския министър на аграрната политика и храните Микола Солски. Министър Вътев уточни, че чака подхванатите ограничения да усилят изкупуването на български слънчоглед, който е измежду сензитивните артикули. " Търсим уравновесено решение в полза на българските аграрни производители и преработватели “, разяснява той.

Министър Вътев осведоми сътрудниците си и за казуса на българските животновъди с вноса на изсъхнало мляко от Украйна, който прави дъмпинг на българското прясно мляко и основава напрежение в бранша. Този артикул е отвън обсега на споразуменията както с Европейски Съюз, по този начин и с украинския лицензионен режим, сподели още министърът по време на срещата.

Всички министри се сплотиха за взаимни дейности пред Европейска комисия за намиране на решение на проблемите на равнище Европейски Съюз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР