На специална церемония в МС бе подписано споразумение за срок

...
На специална церемония в МС бе подписано споразумение за срок
Коментари Харесай

В следващите 13 години: Газ за България ще идва от Турция


На специфична гала в Министерски съвет бе подписано съглашение за период от 13 години, посредством което " Булгаргаз " ще получи достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания " Боташ ".

„ Днес е исторически миг. С подписването на съглашението за съдействие сред двете национални енергийни компании ние осигуряваме опцията да закупуваме газ от всички международни производители и да го разтоварваме в турска страна, където ни е най-удобно “. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов.

„ Както знаете, през 2022 година имахме усложнения с доставките на газ, а в този момент взаимно с сътрудниците от Турция решаваме този проблем. Този договор е контрактуван на 24 и 25.12.22г., а през днешния ден с неговото сключване се поставя едно огромно ново начало “, съобщи още Христов.

„ Моето благопожелание е 2023 година да бъде плодотворна за двустранните ни връзки най-много в енергетиката. През предишния месец нашите президенти се срещнаха в Истанбул, а ние се срещнахме с моя сътрудник Христов, с цел да обсъдим избрани цели, с които от през днешния ден към този момент започваме да осъществяваме. Срокът на това съглашение е 13 години, 1,5 милиарда куб. м. газ годишно ще бъде трансфериран и сигурността на доставките в Европа ще бъде в по-голяма степен обезпечен “. Това съобщи турският министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез. „ Благодарение на общите старания този потенциал ще бъде разполагаем, даже и повишен “,добави той.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР