На специална пресконференция в четвъртък, 14.12.2017 г., НАСА съобщи за

...
На специална пресконференция в четвъртък, 14.12.2017 г., НАСА съобщи за
Коментари Харесай

Изкуствен интелект откри две нови екзопланети

На специфична конференция в четвъртък, 14.12.2017 година, НАСА заяви за „ значимо изобретение “ – друга слънчева система, която като нашата има осем планети.

Всъщност и до момента тази слънчева система беше известна на астрономите. Тя е обозначена като Кеплер-90, само че се считаше, че планетите обикалящи към звездата са седем. Сега, с потреблението на система с изкуствен интелект, основана от Google, астрономите идентифицираха и осма планета, Кеплер – 90i. Това прави тази слънчева система единствената открита от земните астрономи, която има осем планети, тъкмо както и нашата слънчева система.

Кеплер -90 i наподобява скалиста извънредно гореща планета, обикаляща към звезда сходна на нашето слънце, намираща се на 2545 светлинни години от Земята. Изкуственият разсъдък на Google е преглеждал данни записани от обсерваторията на НАСА Кеплер, със звездния извънредно мощен телескоп, разкрил през годините над 150 000 звезди, сходни на нашето слънце.

Кеплер – 90i е третата планета от тамошното слънце и обикаля към него за 14 дни, температурата на повърхността на планетата е над 982 градуса по Целзий. По този мотив Ендрю Вандербърг, астроном от университета в Тексас, който е разкрил планетата, споделя: „ Това не е свят който бих желал да посетя “.

Кристофър Шалю, софтуеърният експерт от Google, оказал помощ на Вандербърг в откриването на планетата изяснява, че доста по-слаби сигнали записани от телескопа Кеплер са били пренебрегнати от астрономите при предходни изследвания, а в този момент те са били прегледани от системата за изкуствен интелект на Google. Така е била открита и осмата планета от системата Кеплер-90.

С тази система, двамата учени са разкрили и още една нова планета, обозначена като Кеплер – 80g.

Преди тези открития, анализите направени неотдавна от специалисти на НАСА откриха 219 нови екзопланети, а общо откритите благодарение на Кеплер са 2525, като учените смятат, че евентуален живот може да има на най-малко 10 от тях, които имат размер непосредствен до този на Земята и условия подобаващи за пораждане на някакви форми на живот.

За да употребяват новата система с изкуствен интелект на Google, двамата учени са я захранили с данни, към този момент оценени от астрономите. Това са били към 15 000 избрания за даден обект, че е планета или че не е планета. Системата се е обучавала по тези класификации, употребявайки програмен продукт, който имитира метода, по който човешкият мозък обработва информация, известна като конволюционна невронна мрежа.

От НАСА оповестиха, че новата система с изкуствен интелект няма да направи хората астрономи непотребни. Според Джеси Дотсън от изследователския център Еймс, хората постоянно ще имат основната задача да създадат класификацията на обектите, с които системата за изкуствен интелект ще бъде захранена.

В скоро време се чакат доста нови данни за далечни светове. НАСА приготвя галактически кораби от ново потомство, които ще търсят нови екзопланети, като плана е наименуван TESS – Transiting Exoplanet Survey Satellite. Мисията ще стартира към месец март 2018 година

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР