На снимката: Председателят на ЕК Урсула фон дер ЛайенЕвропейският съюз

...
На снимката: Председателят на ЕК Урсула фон дер ЛайенЕвропейският съюз
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: ЕС устоя на енергийното изнудване на Русия, зимата е осигурена

На фотографията: Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен
„ Европейският съюз съумя да устои на енергийното изнудване от Русия “. Това съобщи на конференция през днешния ден ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите ѝ Европейски Съюз се е справил, Москва понижи с 80% доставките на газ по отношение на септември предходната година. 

Тя добави, че
тази зима е обезпечена.
Догодина обаче в Европейски Съюз се чака дефицит на до 30 милиарда кубични метра газ. По думите ѝ този дефицит може да бъде преодолян с повишение на каузи на възобновимата сила.

„ Европейският съюз си е обезпечил задоволително газ за тази зима, само че може да се сблъска с дефицит на газ през идната година, в случай че Русия продължи да понижава доставките “, съобщи тя.

„ Въпреки подхванатите от нас дейности, през идната година към момента може да се сблъскаме с дефицит на газ в размер до 30 милиарда куб. м “, сподели Урсула фон дер Лайен. Тя се базира на данни на Международната организация по енергетика.

Фон дер Лайен прикани за бързо утвърждение на ограниченията, които Европейска комисия предложи по-рано тази година, измежду които налагането на таван на цената на внасяния съветски газ и общи поръчки за газови доставки.

По нейните думи Европейски Съюз е на път да реализира задачата за
понижаване с 15% на потреблението
на сила. Тя означи, че е реализирана и надвишена задачата европейските газови складове да бъдат запълнени до 90% от размера до началото на зимата.

Председателят на Европейска комисия регистрира, че в последните месеци са били открити четири нови връзки сред газопроводите на прилежащи страни в Европейски Съюз. Сред тях е и
интерконектора сред България и Гърция.
Тя добави, че са били възприети предложенията на комисията за преразпределение на свръхпечалбите в енергетиката за обезщетяване на потребителите.

Фон дер Лайен предизвести, че не е изключено за идната зима Русия напълно да прекъсне газовите доставки за Европейски Съюз. Тя уточни, че е допустимо Китай да увеличи потреблението на сила и с това да повлияе на цените на интернационалните пазари.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР