На снимката: Борис НемцовНа 27 февруари поддръжници на опозицията и

...
На снимката: Борис НемцовНа 27 февруари поддръжници на опозицията и
Коментари Харесай

„Трябва да поискаме една Русия и една Украйна без Путин“. Преди 8 години бе убит руският опозиционер Борис Немцов

На фотографията: Борис Немцов
На 27 февруари поддръжници на опозицията и елементарни хора в няколко града в Русия означиха осем години от убийството на опозиционния водач Борис Немцов на фона на засилено полицейско наличие.

Хора се събраха в памет на Немцов в Москва, Казан, Новосибирск, Екатеринбург, Перм и Барнаул, съобщи „ Radio Free Europe “.

Немцов, някогашен заместител министър-председател, който в миналото беше считан за евентуален правоприемник на президента Борис Елцин, беше неприкрит критик на съветския президент Владимир Путин.

В Москва хората поставиха цветя на Болшой Москворецкий мост – на пешеходно разстояние от Кремъл – където Немцов беше убит на 27 февруари 2015 година Полицаи стопираха някои минувачи, само че не бяха осъществени арести.

В Новосибирск за втори следващ ден хората сервират цветя пред паметника на жертвите на политическите репресии, където на 26 февруари беше проведен мемориал, отдаден на Немцов.

В Екатеринбург се организира панихида в памет на Немцов, на която хората сервираха цветя, откакто управляващите не разрешиха портретите, плакатите и свещите и ускориха наличието на силите за сигурност.

В Перм на 26 февруари се организираха възпоменателни мероприятия под формата дневно за социална работа в локалния мемориал на жертвите на политически репресии, откакто управляващите два пъти отхвърлиха да разрешат провеждането на протест. Участниците сервираха цветя, само че не носеха плакати и не показаха политически претенции. Според локалния деятел Михаил Касимов полицията е следила събитието и го е снимала.

В Барнаул локалният клон на опозиционната партия „ Яблоко “ провежда възпоменателна гала на площад „ Свобода “ наоколо до паметника на жертвите на политически репресии. Събитието е било утвърдено от кметството, само че полицията авансово е оградила периметъра и е инсталирала металотърсачи на входа.

През 2017 година съдът осъди някогашния заместник-командир на чеченския батальон „ Север “ Заур Дадаев на 20 години затвор за убийството на Немцов. Четирима други чеченци получиха присъди сред 11 и 19 години затвор, откакто бяха приети за отговорни в съучастничество.

Руските управляващи обаче не оповестиха кой е поръчал убийството на опозиционера.

Борис Немцов беше убит към 23 и 30 часа вечерта на 27 февруари 2015 година, на пешеходната зона на Големия мост в Москва. Но делото за убийството му влезе в съда чак на 3 октомври 2016 година

Дъщерята на убития опозиционер Жана Немцова съобщи, че Путин носи политическа отговорност за гибелта на татко ѝ и изиска без значение интернационално следствие на случая.

През последните години от живота си Немцов се разгласи против военния спор в Източна Украйна, поддържа гласно революцията на Майдана през 2014 година и постоянно даваше изявленията на украински публицисти. В месеците преди убийството си Немцов работи върху отчет за съветската военна намеса, озаглавен „ Путин: Война “, който бе оповестен посмъртно от негови сътрудници.

В месеците преди гибелта си, когато към този момент бяха ясни дейностите на Путин за анексиране на Крим, Немцов сподели следното, напомня съветското издание „ Медуза “:
„ Аз се боря за всички вас. Защото триумфът на Украйна е късмет за Русия “.
4 юли 2014 година Из изявление с украинския публицист Дмитрий Гордон.

„ Ние сме двете огромни славянски страни. Ако една от нас – Украйна – успее да стане европейска, това ще бъде фар, пътеводна звезда за тези от нас, които са в Русия. Ще можем да кажем на ръководещите: „ Дотегна ни вашата мизерна, корумпирана Византия. Вашите стоманени пердета, вашата експанзия, вашата ненавист към всичко живо “.
„ Нямаме право да се държим по този метод “.
15 март 2014 година Из тирада, произнесена на антивоенния протестен протест „ Марш за мир “ в Москва.

„ По време на цялото това събитие хората ме питаха: за какво дойдохте на този марш? Защото съм родолюбец на моята страна, тъй като съм срещу войната. Не желая да виждам бойци от Москва, Ярославъл, Нижни Новгород да се връщат в чували с трупове. Нашите майки, съпруги и деца да плачат – аз не желая това. Не имам вяра, че имаме право да се държим по този метод с другарска страна. Това е безочливо и подло. И най-много ще навреди на Русия “.

„ Трябва да кажем „ не “ на войната. Трябва да призовем да се постави завършек на това сенилно безумство. Трябва да желаяме една Русия и една Украйна без Путин. Слава на Русия! Слава на Украйна! “.
„ Вие се биете и умирате за тях, а не за Русия “.
29 август 2014 година Из послание към съветските бойци.

„ Във всеки един миг могат да ви изпратят – а някои към този момент са изпратени – да се биете с Украйна. Като висш главнокомандващ Путин знае доста добре, че включването на нашите въоръжени сили в бойни интервенции в Източна Украйна е нелегално. Той няма мандат за война, нито пък има разрешението на Съвета на федерацията да изпраща наши военни в чужбина.

Точно по тази причина се сражавате без никакви отличителни знаци и всички ваши военни транспортни средства са със затъмнени опознавателни знаци. Ето за какво той лъже и споделя, че сте били единствено в Луганска и Донецка област, тъй като сте се изгубили. Ето за какво вашите приятели от 76-а гвардейска десантно-щурмова дивизия Леонид Кичаткин и Александър Осипов са заровени скрито в гробище в Псков, а роднините им се опасяват, че в случай че кажат истината, ще изгубят помощите си. Именно тъй като присъединяване ви в тази война е нелегално, вие и вашите фамилии сте безсилни. Путин и неговият пълководец са подготвени да ви изоставят във всеки един миг – ще кажат, че не са ви изпращали на война, а в случай че нещо се случи с вас, вашите родственици в никакъв случай няма да схванат истината.

Вие сте положили клетва да защитавате Родината от врагове – не да воювате с нашите православни украински братя. Войната с Украйна е закононарушение, което няма давностен период. Тази война играе право в ръцете на враговете на Русия. Това не е вашата война. Това не е нашата война. Това е войната на Путин за власт и пари. И това е войната на неговите милиардери-съучастници.

Запомнете: вие се биете и умирате за тях, а не за Русия “.
„ Всички, виновни за организирането на войната в Украйна, би трябвало да дават отговор за закононарушенията си “.
12 декември 2014 година Борис Немцов взе участие в правенето и подписването на тази резолюция за общоруския Марш за мир.

„ Ние, жителите на Русия, патриотите на нашата Родина, които почитаме демократичните полезности, залегнали в нашата Конституция, считаме, че незаконната експанзия, реализирана от нашето политическо управление против прилежаща суверенна страна, е неприемлива и пагубна за нашата страна и нейния народ.

Ние настояваме:
да се постави завършек на тази нападателна случка: нашите водачи би трябвало да изтеглят съветските войски от украинска територия и да прекратят пропагандата, материалната и военната поддръжка за сепаратистите в Югоизточна Украйна;Криминално следствие на обстоятелствата, свързани с противозаконната насила на управляващите да принуждават съветските войски да вземат участие в бойни дейности в Югоизточна Украйна, което е довело до съществени пострадвания или даже гибел на доста от тях;Прекратяване на лъжите и пропагандната нервност по държавните телевизионни канали, преустановяване на клеветите и преследването на жителите, които обществено осъждат експанзията в Украйна и анексирането на Крим, като „ пета колона “, както и да им бъде разрешено свободно да показват и пазят своята позиция в медиите;Прекратяване на приемането и анулация на към този момент признатите така наречен антисанкции, които доведоха до внезапно повишение на цените на храните и ограничиха правата на жителите и потребителския избор;Прекратяване на комерсиалната и газовата война против Украйна.
Вярваме, че всички, виновни за организирането на войната в Украйна, би трябвало да дават отговор за закононарушенията си както пред националните, по този начин и пред интернационалните съдилища.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР