На снимката – техници подготвят космическия кораб “Союз МС-02 за

...
На снимката – техници подготвят космическия кораб “Союз МС-02 за
Коментари Харесай

Предстои труден ремонт за повредения кораб Союз МС-02

На фотографията – техници приготвят галактическия транспортен съд “Союз МС-02 ” за полет. Credit: Roscosmos

В космонавтиката от време на време се случват повреди. Ако всичко беше наред, галактическият транспортен съд “Союз МС-02 ” трябваше към този момент да е изхвърчал с трима души на борда към “Международната галактическа станция ”. За страдание обаче той към момента се намира на Земята и не се обрисува да излети преди 20 октомври, като евентуално стартът ще се състои чак на 1-ви ноември.

Вчера ТАСС оповести, че повредата се състои в прогорял кабел и се постанова неговата замяна. Някои ядосани почитатели попитаха в съветските дискусионни конгреси – е какво му е толкоз сложното да се подмени някакъв си кабел, че стартът би трябвало да се отсрочва в продължение на седмици?

Късно нощес обаче Анатолий Зак от уеб страницата RussianSpaceWeb.com разгласява любопитна информация – той оповестява, че близки до него хора, свързани с следствието на повредата, са му споделили, че въпросният кабел се намира зад седлата на космонавтите и по простъпка е бил надиплен толкоз мощно, че това било задоволително за нарушение на неговата целокупност и след това за прогарянето му. Проблемът е, че “Союз МС-02 ” е изцяло зареден с гориво и други газове под налягане. Поради това ще се наложи доста опасен ремонт, който ще наруши общоприетите стандарти за сигурност. Но другият вид – да се махне горивото и останалите газове от кораба ще бъде още по-сложно и отлаганията ще са още по-дълги.

Това се обрисува да бъде стартът на едвам втория “Союз ” от серията “МС ”. Русия показа новите кораби с изстрелването на “Союз МС-01 ” през месец юли. Отлагането обаче е извънредно неприятно. На борда на “Международната галактическа станция ” към този момент са останали само астронавтите Анатолий Иванишин, Кейт Рубинс и Такуя Ониши. Тяхното завръщане на Земята беше в началото планувано за 30-ти октомври (източник). “Международната галактическа станция ” до момента в никакъв случай не е била изцяло обезлюдявана. Вероятно ще се наложи известно отсрочване на кацането на “Союз МС-01 ”. В случай на допустимо най-лошия сюжет, в случай че няма съветски транспортен съд, който да е подготвен, Ониши, Рубинс и Иванишин биха могли да останат в космоса до началото на февруари. Това, се надяваме, би било задоволително утешение и Русия ще би трябвало да изстреля през това време най-малко един “Союз ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР