На състоялите се общи избори в Босна и Херцеговина в

...
На състоялите се общи избори в Босна и Херцеговина в
Коментари Харесай

Додик, Джаферович и Комшич влизат в тричленното босненско председателство

На състоялите се общи избори в Босна и Херцеговина в конкуренцията за избор на членове на тричленното босненско председателство, груповия държавен глава на страната, най-вече гласове печелят сърбинът Милорад Додик, мюсюлманинът Шефик Джаферович и хърватинът Желко Комшич.

Националистическите партии на сърбите, хърватите и мюсюлманите в Босна и Херцеговина ще преобладават през идващите 4 години всичките равнища на властта в някогашната югославска република.

Това демонстрират оповестените от държавната изборна комисия предварителни резултати от вчерашните босненски избори. Изходът от тях ще значи най-вероятно задълбочаване на етническото разделяне и закъснение на евроинтеграцията на Босна, уточни Ройтерс.

Република Сръбска, посредством новия си представител в тричленното федерално председателство - Милорад Додик, ще се опита да отхвърли наложения с Дейтънското съглашение интернационален контрол над ръководството на страната:

" Трябва да изхвърлим висшият представител. Ще се опитам посредством интернационалните си контакти да осигуря поддръжка за това. Знам, че Русия е съгласна. Сърбия и Хърватия също. Остава да се съгласи и Америка, само че тук е остарялата американска администрация, която повтаря рецидивите от предишното. Ще се опитам да напиша и да изпратя писмо на господин Тръмп и да потърся от него помощ да се махне висшият представител. Вярвам, че ще съумея. "

В Мюсюлманско-хърватската федерация изборите породиха напрежение. Лидерът на хърватските консерватори Драган Чович, който се афишира за обособяване на двете общности, упрекна босненските мюсюлмани, че преднамерено са помогнали на съперника му Желько Комшич да го победи във вота за груповото председателство.

Около 3,3 млн. регистрирани босненски гласоподаватели имаха право на глас на вчерашните избори, на които се избираха общо 4-има президенти, двама вицепрезиденти, пет Народното събрание и 10 кантонални Народното събрание.

Според наблюдаващи вотът е кръстопът, на който ще се дефинира дали Босна ще продължи пътя си към участие в Европейския съюз и интеграция в НАТО, или ще тръгне обратно, дърпана от етническите си съперничества. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР