На предстоящото заседание в петък народните представители ще гласуват предложение

...
На предстоящото заседание в петък народните представители ще гласуват предложение
Коментари Харесай

Депутатите решават дали да се проведе референдум за българския лев

На идното съвещание в петък народните представители ще гласоподават предложение за производство на народен референдум с въпрос " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? “.

Предложението е импортирано от Инициативен комитет на жители. Референдумът беше иницииран от “Възраждане " и събра над 470 000 подписа.

Преди да прегледат предлагането, депутатите ще проведат парламентарен надзор. 

 

Преди ден правната комисия отхвърли предлагането за осъществяване на народен референдум с въпрос " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? ".

 

Против гласоподаваха от Движение за права и свободи и ПП-ДБ, в поддръжка провеждането гласоподаваха от " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН ", а ГЕРБ-СДС се въздържаха.

 

Становището на комисията към Народното събрание е, че не следва да се организира референдум с този въпрос.

 

Управителят на Българска национална банка Димитър Радев съобщи, че предлагането е в колизия с националното законодателство, защото в него няма термин " публична валута ", а терминът " единствена публична валута " е в несъгласие с валутния закон. Установяването на лв. като единствена публична валута би отстранило заплащането в други валути и би прекратило валутния надзор.

 

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов уточни, че референдумът не е за отсрочване, а за фиксиране на дата. Той изрази противоречие с тезата, че има колизия със законодателството, като уточни, че неверните изрази във въпроса могат да се редактират, с цел да дава отговор на изискванията.

 

Референдумът за българския лев: Народно събрание разгласи по кое време ще бъде разискван

По време на дебатите за референдума за опазване на българския лев депутатът от " Възраждане " Константина Петрова упрекна Явор Божанков, че ѝ е снимал краката.

 

Божанков съобщи, че " това е референдум на страха, плашат ни хората, които ни плашеха с ваксини. Това е референдум против Европа ".

Той беше преустановяван на няколко пъти от депутати на " Възраждане ", които седяха зад него с подвиквания " хвани се мъжки, ще ти се стъжни ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР