На пръв поглед Бюджет 2018 е доста мързелив. Така експертът

...
На пръв поглед Бюджет 2018 е доста мързелив. Така експертът
Коментари Харесай

Бюджет 2018 - мързелив и непредполагащ реформи

На пръв взор Бюджет 2018 е много ленив. Така специалистът от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) Калоян Стайков разяснява пред Actualno.com проектобюджета за следващата година , който беше показан от Министерството на финансите през вчерашния ден (23 октомври).

По думите на Стайков " няма някаква сериозна промяна, която да се прави през бюджета – просто се раздават повече пари . Тези пари са ориентирани главно в две сфери – средства за администрацията под формата на заплати и средства за обществени заплащания, главно за пенсии и за опазване на здравето ". Останалата част са финансовите разноски, само че не е ясно дали те ще бъдат изпълнени – в случай че съдим по минали години, добави специалистът. За него бюджетът за следващата година е опит да бъде обезпечено успокоение преди идното европредседателство .

Увеличенията на заплатите са нужни, само че те не са подкрепени с промени, категорично акцентира Стайков и даде за образец образованието – прокламира се смяна за делегираните бюджети, само че точни критерии на отпущането на средства за по-качествено обучение остават за предстоящ миг.

Алтернативният бюджет на Българска социалистическа партия

Основата на този бюджет е връщането към прогресивна данъчна система. Идеята за напредничав налог я гледахме 90-те години на XX век и до 2007 година – не дава положителни резултати, както и да го погледнеш това нещо, безапелационен беше Стайков. Приходите са ниски (бел. ред. - съгласно зам.-финансовия министър Кирил Ананиев с прогресивната система, препоръчана от Българска социалистическа партия, приходите в хазната ще намалеят с 1,133 милиарда лева), тласъците за полагане на труд са ниски, което е проблем при цел „ увеличение на заетостта “. Допълнително се подтиква укриването на налози, уточни Стайков, съгласно който предлагането на Българска социалистическа партия е „ игра на котка и мишка “.

" Обяснението, че приходите са ниски и по тази причина дайте да пипаме данъчната система е, да не се изричам мощно, не е напълно добре аргументирано. Данъчната система не е част от обществената политика на една страна. Данъчната система събира доходи и се стреми да изкривява икономическата активност допустимо минимум. Прогресивната ставка изкривява доста икономическата активност. Ако има потребност от повишение на благосъстоянието, това става по два метода. В кратковременен проект – със обществени помощи, само че те не могат да са безкрайни. В средносрочен и дълготраен проект – с обучение и претовареност! Докато не се случи това, няма значение каква ти е данъчната система. Ако имаш нискообразовани хора, които заемат длъжности, които заемат длъжности, които не изискват някаква подготовка, приходите им постоянно ще са ниски. Докато не ги образоваш тези хора, с цел да могат да заемат по-високоплатени длъжности, няма да се случи нищо. Както и да я въртиш тази данъчна система, тя не може да ти създаде самия приход ", уточни Стайков.

Нов вътрешен държавен дълг

В желанията на държавното управление е следващата година да бъде стихотворец нов вътрешен дълг под формата на държавни скъпи бумаги (ДЦК) в размер до 1 милиарда лв.. Според Калоян Стайков това не съставлява някакъв сигнал за паника и няма различен претекст, а в противен случай – банките търсят опция за вложения поради съществуването на запас, защото стопанската система пораства. Дълъгът се чака да остане неизменен, само че като прибавим и плануваният растеж на стопанската система през идващите години (бел. ред. - покрай 4% за идващите три години ) в действителност ще понижава, уточни специалистът на ИПИ. Преориентирането от външен към вътрешен пазар нормално е обвързвано с падежите на остарели облигации, подсети специалистът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР