На последното си заседание кабинетът на Кирил Петков взе решения

...
На последното си заседание кабинетът на Кирил Петков взе решения
Коментари Харесай

Правителството гласува над 576 млн. лв. на последното си заседание

На последното си съвещание кабинетът на Кирил Петков взе решения за над 576 милиона лв. . Днес президентът с декрет и назначи третото си служебно държавно управление за година и малко, а държавното управление в оставка гласоподава последните си решения на необявено авансово съвещание.

Сред тях са пари за нарастване на учителските заплати, както и на университетските преподаватели, пари за над 300 общини за ВиК инфраструктура .

150 млн. лв. за нарастване на учителските заплати и по- високите разноски на учебните заведения

Правителството утвърди разпределението на спомагателните 150 млн. лв. от актуализацията на бюджета за общини и министерства, които финансират просветителни институции.

Средствата са за увеличение на възнагражденията и за компенсиране на нарасналите разноски за прехрана и храна в системата на предучилищното и учебното обучение. С част от тях от 1 септември 2022 година ще бъдат увеличени заплатите на учителите с 5%, а на непедагогическия личен състав в детските градини и учебните заведения - с 4 на 100.

Общините ще получат 102,3 млн. лева, Министерството на образованието и науката - 10,4 млн. лева, Министерството на културата -1,4 млн. лева и Министерството на младежта и спорта- 400 хиляди лева

С 35,5 млн. лева ще се добавят средствата за национални стратегии за развиване на образованието.

Първи транш за заплати на просветителните посредници

Правителството отпусна 2 736 581 лева за хонорари и командировки на просветителни посредници и обществени служащи. Това е предплатено заплащане за юли, август и септември 2022 година за 652 учебни заведения, включени в националната стратегия " Подкрепа на просветителните посредници и обществените служащи ".

Чрез тази нова стратегия са обезпечени възнагражденията на посредниците до края на 2022 година. Тя бе основана, с цел да продължи тяхната работа, откакто в края на юни завърши финансирането по план " Подкрепа за триумф ". Част от средствата са и за работа с родителите на учениците от учебни заведения с централизация на възпитаници от уязвими групи.

Други 12 203 лева се дават на общините за подкрепяне на екипите за обсег, които работят по Национална стратегия " Заедно за всяко дете ". Средствата са за 19 общински учебни заведения и четири детски градини. С още 85 800 лева ще се финансират 9 детски градини и 28 общински учебни заведения. Те са за взаимни действия с родители, с цел да бъдат ангажирани и фамилиите в процеса на обгръщане и включване на децата и учениците в системата на предучилищното и учебното обучение.

Отпускат се парите за докторантските стипендии от 1000 лева

Държавните висши учебни заведения и научните организации ще получат 5,2 млн. лева, с цел да усилят докторантските стипендии от 750 на 1000 лева, реши кабинетът. Повишението беше заложено при актуализацията на бюджета. Повече пари ще вземат 3259 докторанти в постоянна форма на образование в държавни университети и на 223 докторанти в постоянна форма на образование в научни организации.

Увеличението е обвързвано с по-високите разноски за прехрана на живот и влиза в действие от 1 юли 2022 година През последните над 10 години докторантските стипендии бяха 500 лева

Със същото разпореждане на държавното управление се дават и 1,8 млн. лева за нарастване на отпусканите от страната средства за наеми и хранене в 34 студентски общежития и 20 стола, ръководени от " Студентски столове и общежития " ЕАД. В резултат на това през идната академична година наемите в тези общежития ще запазят сегашните си равнища, а отстъпката в студентските столове на сдружението ще се увеличи.

1500 лева става минимална заплата за академични учител

Минималната заплата за учител във виеше учебно заведение се усилва от 1300 на 1500 лв. със задна дата от 1 юли 2022 година За задачата държавното управление отпусна още 20 млн. лв. за възнагражденията на университетския състав в държавните университети. Парите ще бъдат употребявани за повишение на заплатите както на асистентите, по този начин и на останалите преподаватели.

Допълнителните 20 млн. лева ще бъдат предоставени на 33 държавни висши учебни заведения с общо 11 512 души научен състав, включително 1956 асистенти. Средствата ще бъдат разпределени измежду университетите след реализирано единодушие със Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България и синдикатите във висшето обучение.

Очаква се с покачването на възнагражденията да се насърчат повече младежи да вземат участие в състезания за преподаватели, което от своя страна да докара до възобновяване и развиване на университетския състав.

Правителството утвърди 397,8 млн. за 302 общински плана за ВиК, пътища, техническа и обществена инфраструктура

Правителството взе решение 397,8 млн. лева от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството да се обезпечат за целево финансиране на общински планове за ВиК, пътища, техническа и обществена инфраструктура.

По покана на Министерство на финансите локалните администрации подадоха 740 плана за над 1,5 милиарда лева От тях бяха утвърдени за финансиране е 302 плана. Средствата са предопределени за 196 общини с население от общо 5,9 млн. поданици. Основен аршин за асортимент на плановете е съществуването на планова подготвеност с позволение за градеж, когато такова се изисква. Освен това с решението се цели да се подсигурява финансирането на оптимален брой общини, като се обгръщат 74% от общините в България и 87% от популацията на страната по данни на Национален статистически институт. За да се реализира равнопоставеност, според от популацията на обособените общини са въведени оптимални прагове за финансиране на един план, както и оптимален предел за финансиране за дадената община.

От утвърдените планове за финансиране през 2022 година 141 броя са за ВиК инфраструктура, на стойност 156,8 млн. лева (39% от финансирането). За реорганизация на пътища са утвърдени 148 плана на стойност 218,8 млн. лева (55%). За създаване на техническа инфраструктура се финансират 7 плана, на стойност 12,2 млн. лева (3%). За осъществяване на ремонт на читалища в здания общинска благосъстоятелност са утвърдени 6 броя планове на стойност 10,1 млн. лева (3%).

Необходимите средства за осъществяване на плановете за 2022 година следва да се обезпечат от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2022 година посредством преструктуриране на разноските по бюджета на Министерство на регионалното развитие. Следва служебният министър да подпише контракти с общините за осъществяване на плановете, като те ще се финансират 30% предплатено, а останалите средства ще се изплащат от време на време след показване на документи за осъществени действия.

Списъкът на предложенията за целево финансиране на капиталови планове на общините за обекти на техническата и обществената инфраструктура, както и съглашението за целево финансиране на капиталов план на община са оповестени на държавната страница в интернет:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР