На последната среща на всички разработчици на Ethereum Core бяха

...
На последната среща на всички разработчици на Ethereum Core бяха
Коментари Харесай

Етериум: Три иновации, които ще имат огромно значение за бъдещето на блокчейна

На последната среща на всички разработчици на Ethereum Core бяха обрисувани предварителните дати за идната хард форк версия Dencun, което е забележителна стъпка напред в графика за възобновяване.

Предложените дати за форкване на обществените проби на Етериум, при изискване че не зародят съществени проблеми, са следните:

  • Goerli: планувано за 17 януари
  • Сеполия: планувано за 30 януари
  • Holesky: планувано за 7 февруари

Забележително е, че това отбелязва окончателното включване на Goerli в процеса на тестване, защото мрежата е на път да бъде изчерпана. По време на полемиките беше наранено и това, което ще последва след Dencun – неназованата актуализация на Prague/Electra.

Обсъжданията в общността не престават, като се преценя опцията за съсредоточаване върху основна съществена функционалност, което изисква към година старания, или за структуриране на надстройката с голям брой по-малки усъвършенствания, което е допустимо да се реализира в края на 2024 година

Решението за посоката ще бъде взето през новата година. Ето и обзор на предстоящите усъвършенствания през 2024 година след Dencun:

EIP-4844

Това главно Dencun EIP (предложение за възстановяване на Етериум ) има за цел да понижи разноските за наличност на данни във всички вериги от втори пласт. Съоснователят на StarkWare, Ели Бен-Сасон, посочи смисъла му за потребителите на Starknet, очаквайки намаление на разноските. Лукас Хенинг, основен механически шеф на Suku, счита това обновяване за пионерска стъпка измежду годината на трансформационни усъвършенствания за Етериум, като предвижда евентуално понижаване на таксите за газ до 100 пъти с EIP-4844.

Разработки в региона на абстракцията на сметки

Хенинг акцентира и на достиженията, употребяващи абстракцията от сметки посредством ERC-4337 и разширението – ERC-6900. Абстракцията на акаунта предефинира взаимоотношението на потребителите с портфейлите, като проправя пътя за естествени транзакции без газ и сигурни обществени логвания, което евентуално трансформира потребителското прекарване в Етериум.

EIP-1153

С това предложение се вкарва механизъм за ръководство на краткотрайното предпазване по време на осъществяването на смарт договорите. Като разрешава на тези контракти да употребяват преходно предпазване, EIP-1153 има за цел да понижи разноските за газ, свързани със съхранението на краткотрайни данни, и да увеличи гъвкавостта на дизайна на смарт договорите.

EIP-4788

EIP-4788 предлага да се интегрира обобщението на веригата Beacon в EVM блокове, като по този метод се усъвършенства синхронизацията сред главните секции на Етериум. Тази смяна рационализира достъпа до данни, което е изключително потребно за протоколите за ликвиден стейкинг и мостовете, основани на смарт контракти, като покачва сигурността и успеваемостта.

EIP-5656

Въвеждането на операционния код MCOPY има за цел да усъвършенства копирането на данни в паметта по време на осъществяването на смарт контракт. Очаква се това усъвършенстване да понижи таксите за газ, свързани с интервенциите по прекопирване на данни, и да усъвършенства цялостното осъществяване на контракта.

EIP-6780

Това предложение има за цел да ограничи операционния код SELFDESTRUCT, с цел да се ръководи по-добре размерът на положението на Етериум, като се обърне внимание на сложността и евентуалните уязвимости, свързани с тази функционалност. Това ограничаване е от решаващо значение за дълготрайната мащабируемост и поддръжка на Етериум, като рационализира бъдещите ъпгрейди.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР