На пленарното заседание днес депутатите ще обсъждат на второ четене

...
На пленарното заседание днес депутатите ще обсъждат на второ четене
Коментари Харесай

Спорният закон за горивата влиза за окончателно гласуване

На пленарното съвещание през днешния ден депутатите ще разискват на второ четене противоречивите промени в Закона за горивата, предвиждащи отлагането му с шест месеца.

Предложението бе отхвърлено от парламентарната Комисия за наблюдаване на приходните организации, което докара до търсене на различен метод да се отсрочи влизането на закона в действие - удължение на периода за издаване на Наредбата към него.

Новият период на наредбата, която по думите на икономическия министър Емил Караниколов към този момент е подготвена, е допустимо да бъде отсрочена с до шест месеца от влизането в действие на нормативния акт, което се случи на 28 януари. Аргументът е елементарен - няма разпоредба, не се постановат наказания по закона, тъй като те, дружно с регистрационните режими, се регламентират точно в подзаконовия нормативен акт.

Очаква се да отпаднат и условията за обезпечения и уставен капитал на дребните бензиностанции. Сега законът планува те да имат най-малко 20 000 лв. гаранция за бензиностанция, 1 млн. лв. за търговци, съхраняващи и транспортиращи горива, както и 10 000 лични бутилки газ за предпазване плюс 3000 лв. за всяка цистерна течно гориво.

Изискванията бяха признати с измененията в закона от лятото на 2018 година, а предлагането те да бъдат отстранени пристигна от Движение за права и свободи и получи необятна парламентарна поддръжка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР