На петдесетина години и решили, че в живота има и

...
На петдесетина години и решили, че в живота има и
Коментари Харесай

Пенсиониралите се рано британци не искат да работят въпреки растящите разходи за живот

На петдесетина години и решили, че в живота има и по-важни неща от работата, по време на пандемията Лиз и Иън Уудбридж напущат стресиращите си работни места, ставайки част от ранно пенсиониралите се британци, които в този момент се съпротивляват на апела на държавното управление да се завърнат, макар растящите разноски за живот, споделя " Ройтерс ".

По ред аргументи, в това число влошено здраве, стотици хиляди по-възрастни чиновници напуснаха работните си места по време и след публичните разтърсвания, провокирани от COVID-19, което способства за продължителен дефицит на работна ръка. Относително положителното финансово положение на доста от пенсиониралите се рано е предизвикателство за финансовия министър Джереми Хънт, който сподели, че Англия има потребност те да изоставен " голф игрището ". Хънт обмисля политики в бюджета, с които да ги насърчи да се върнат на работа.
Но поради че не би трябвало да заплащат ипотека и до момента в който се любуват на новия си метод на живот в британската провинция, както 58-годишната Лиз, някогашен маркетингов шеф в региона на технологиите, по този начин и Иън, 57-годишен някогашен фонд управител, са отхврълили консултантски оферти от предходните си работодатели.

" Нищо в никакъв случай не би ме примамило да се върна към каквато и да е работа ", споделя Лиз, която пробвала краткотрайна работа като квестор на изпити в локално учебно заведение, само че скоро възнегодувала против навлизането в персоналното ѝ време.

 Пенсиониралите се рано британци не желаят да работят макар растящите разноски за живот
© Reuters

Двуцифрената инфлация е нараснала ежедневните им разноски, само че не толкоз, че да трансформират решението си, отбелязва Иън.

За държавното управление свиващата се работна мощ е проблем, който лимитира икономическия потенциал и подклажда настояванията за заплати и инфлацията. Всичко това се случва в миг, когато растежът на Англия е възпиран и от обвързваните с Брекзит разтърсвания в търговията и вложенията. Англия е единствената от седемте най-големи развити стопански системи в света, която към момента е по-малка, в сравнение с беше преди пандемията, и икономистите виждат връзка с по-ограничената работна мощ.
От последното тримесечие на 2019 година Англия е изгубила 408 хиляди служащи на възраст от 16 до 64 години, съгласно Службата за национална статистика. От тях 313 хиляди са били над 50 години.

Дори на фона на скока на разноските за живот, броят на хората на възраст 50-64 години в работната мощ се е нараснал единствено с 68 хиляди от най-ниската си точка в средата на 2022 година

Бягството на по-възрастни чиновници няма еквивалент в други развити стопански системи. Равнището на претовареност измежду служащите на възраст 55-64 години е намаляло повече, в сравнение с във всяка друга развита стопанска система, съгласно данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

 Пенсиониралите се рано британци не желаят да работят макар растящите разноски за живот
© Reuters

Възможностите на Хънт са лимитирани. Въпреки че министър-председателят Риши Сунак сподели при започване на годината, че желае да употребява по-добре системата за обществени помощи, с цел да върне хората на работа, към 90% от тези на възраст сред 55 и 59 години, които са се пенсионирали по-рано или са без работа, не зависят от държавни помощи, съгласно изследване на Службата за национална статистика.

По думите на Тони Уилсън, шеф на английския Институт за проучване на заетостта " съвсем 90% от хората, които споделят, че са се пенсионирали рано... декларират, че евентуално или сигурно в никакъв случай няма да работят още веднъж. "

" Златно потомство "

Според семейство Уудбридж държавното управление би трябвало да концентрира лимитираните си запаси върху подпомагането на младите, вместо да приканва възрастни хора към работа с данъчни облекчения. По думите им тяхното " златно потомство " към този момент се е радвало на гратис университетско обучение и по-евтини жилища, за които младите могат единствено мечтаят.

" Децата са обременени със студентски заеми и на процедура заплащат сметката за 40-годишното празненство, на което се наслаждавахме ", споделя Иън.

Бизнес групи и анализатори са съгласни, че дейности в региона на грижите за децата биха били по-полезни за отключване на по-голям стопански напредък.

Икономическото богатство играе огромна роля при взимането на решение за ранно пенсиониране. Въз основа на данни отпреди пандемията английската Resolution Foundation откри, че най-богатата една пета от 50-59-годишните е 10 пъти по-вероятно да се пенсионира по-рано от намиращата се в дъното една пета.

 Пенсиониралите се рано британци не желаят да работят макар растящите разноски за живот
© Reuters

В случая на семейство Уудбридж пандемията е основала стопански благоприятни условия, които са ускорили решението им да се пенсионират по-рано, споделя Иън, в това число покачването на цената на дома им покрай Лондон, който те са продали, с цел да се реалокират в по-евтин парцел в провинцията. Но заможните не са единствените, които напущат работа рано.
62-годишната Дебора Фейган се отдръпнала от поста си на админ на поделение към Националната здравна работа през април 2020 година и живее със скромна пенсия дружно със брачна половинка си, който трябвало да спре работа заради проблеми с коляното.

Бивши сътрудници ѝ предложили да се върне на работа, само че тя не желае да се връща към предходния режим на твърди смени.

Изследване на Конгреса на профсъюзите сочи, че за по-ниско платените британци на възраст 50-64 години влошеното здраве е по-честа причина за овакантяване на работа, в сравнение с ранното пенсиониране.

 Правим всевъзможни гимнастики: по какъв начин бизнесът оцелява на опашката за служащи Правим всевъзможни гимнастики: по какъв начин бизнесът оцелява на опашката за служащи

В съпоставяне с края на 2019 година 390 хиляди души повече измежду английското население в трудоспособна възраст споделят, че дълготрайните здравословни проблеми са повода да не са стопански дейни.

Конкретно за 50-64-годишните има по-малко налични публични данни, само че през годината до края на септември 2022 година е имало почти отмерено разделяне сред ранно пенсиониране и влошено здраве измежду хората, които са спрели работа от началото на пандемията.

Някои не престават да работят

В някои случаи по-възрастните хора, които желаят да работят, мъчно намират къде.

61-годишната Мая Бхосе търси позиция като маркетингов шеф, за предпочитане в благотворителна организация, само че пробва от година и от септември е била на едвам едно изявление.

" Не може да се потвърди, че усложнението идва поради възрастта, само че сигурно такова е чувството ", споделя тя.

Други компании споделят, че ценят по-възрастните чиновници поради техния опит. За Джени Холоуей, 60-годишният основен изпълнителен шеф на Fashion-Enter Ltd, задържането на такива чиновници е приоритет, изключително при съществуването на по-малко европейски служащи след Брекзит.

 Джени Холоуей
© Reuters

Джени Холоуей

Тя е нараснала малко заплащането и е предложила гъвкави работни места и смени, с цел да направи компанията за облекло по-привлекателна.

Един умел шивач може да печели 20 паунда (24 долара) на час, споделя Холоуей - много над междинното за Англия - само че на нов служащ са нужни години, с цел да доближи този стандарт.

68-годишната Ясемин Мехмет се е завърнала във Fashion-Enter предходната година, откакто за малко се пенсионирала в края на 2021 година, с цел да се грижи за щерка си и внука си, които имали здравословни проблеми.

Докато шие на машина булчинска рокля, Мехмет споделя, че парите са част от повода да се върне, само че и че към момента ѝ доставя наслаждение да основава облекла, повече от половин век откакто е почнала работа като 14-годишно момиче.

 Ясемин Мехмет
© Reuters

Ясемин Мехмет

" Да го измисля. Да го основа. Това постоянно ми е доставяло наслаждение ", споделя тя. Fashion-Enter, която създава до 25 хиляди дрехи седмично за клиенти като ASOS и Amazon, както и по-малък брой за дизайнери от висок клас, е изгубила десетки чиновници по време на пандемията и по-късно, защото мнозина са разкрили, че могат да се оправят с по-ниски приходи. Някои са се върнали в родните страни в Източна Европа.

" По-възрастните служащи са тези, които имат уменията - не намираме младежи с уменията, от които се нуждаем. Така че е доста значимо да ги задържим ", споделя Холоуей.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР