На първата среща на Борда са присъствали петима от шестимата

...
На първата среща на Борда са присъствали петима от шестимата
Коментари Харесай

Борисов събра висшия консултативен борд

На първата среща на Борда са участвали петима от шестимата му членове - Росен Плевнелиев - президент на България /2012-2017 г./, Симеон Сакскобургготски - министър-председател на България /2001-2005 г./, Ханс-Герт Пьотеринг - ръководител на Европейския парламент /2007-2009 г./, Ервин Прьол - министър-председател на провинция Долна Австрия /1992-2017 г./ и дипломат Жан-Давид Левит.

Поради задължения, в България не е съумял да дойде Херман ван Ромпой - ръководител на Европейския съвет /2010-2014 г./.

Премиерът Борисов е благодарил на членовете на Борда за ангажирането им с Българското председателство. По думите му, престижът им на политици, получили интернационално самопризнание, ще бъде от основно значение за България в устрема за подсилване на европейските полезности и на единството и солидарността в Съюза.

"Няма по-добро място от Европейски Съюз - нито на изток, нито на запад, и ние ще работим за неговия триумф ", безапелационен е бил министър-председателят.

Страната ни пристъпва извънредно отговорно към своето първо председателство, още повече, че то съответствува с процеса на взимане на решения по въпроси от сериозно значение за бъдещето на Обединена Европа, е показал министър председателят Борисов.

Той е изтъкнал, че България ще търси баланс и ще предизвиква постигането на необятен консенсус по предпочитаните за Съюза тематики, ще работи за повишение на конкурентоспособността и стабилността посредством кохезия и основаване на условия за единение и взаимност.

"Нашата упоритост е да успеем да реализираме целите, избрани в Програмата на Комисията за един по-обединен, по-силен и либерален съюз ", е подчертал Бойко Борисов.

Убеден съм, че страната ви е доста добър образец за съблюдаване на европейските полезности и ще покаже това по време на Председателството, е декларирал френският дипломат Жан-Давид Левит. Според него е извънреден късмет България да има министър-председател като Бойко Борисов в толкоз основен миг.

"Той е вторият най-дългогодишен водач в Европейски Съюз след Меркел, той е припознат, почитан и сплотява водачите на Европейски Съюз ", е споделил Левит и е оценил високо потенциала на България по отношение на връзките на Съюза със Западните Балкани, Турция и Русия.

Готовността си да поддържат напъните на Българското председателство за осъществяване на целите на Европа и да станат негови посланици, са изразили и останалите членове на Борда.

В срещата, състояла се в резиденция "Лозенец " в София, са взели участие вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова и началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР