На обсъждането на антикорупционния закон за правителството дойде и лидерът

...
На обсъждането на антикорупционния закон за правителството дойде и лидерът
Коментари Харесай

ДПС е против президентът да назначава агенция "Антикорупция"

На разискването на антикорупционния закон за държавното управление пристигна и водачът на " Атака " Волен Сидеров, само че не взе думата

© Анелия Николова Още по тематиката
Позиция: Антикорупционният закон на кабинета основава тайфа от платени доносници

" Програма Достъп до информация " е следващата организация с унищожителна рецензия против плана
31 авг 2017
Антикорупционната тематика ще е политическата сцена на сезона

Експертите нападат концепции, а партии и водачи водят война за територии
30 авг 2017
Адвокатурата подлага на критика унищожително антикорупционния закон на ГЕРБ

Проектът е противоконституционен по идея и основава орган с безконтролна и безотговорна власт
28 авг 2017
Президентът Румен Радев въпреки всичко не се е отказал от контрола върху организация " Антикорупция "

Българска социалистическа партия незабавно разгласява собствен план на закон, в който предложенията са в унисон с концепциите на президента
14 авг 2017

Движение за права и свободи се обрисува като решаващият състезател в конкуренцията кой от двата плана на антикорупционен закон - на ГЕРБ или на Българска социалистическа партия, да бъде подсилен в Народното събрание. В петък по време на полемиката по закона на държавното управление, проведена в зала " Изток " на Народното събрание, депутатът от придвижването Хамид Хамид разгласи, че партията му ще поддържа този план, въпреки и с някои съществени корекции. Те обаче не засягат метода, по който ще се избира/назначава ръководителят на новия орган за битка с корупцията. Законопроектът на държавното управление планува това да става от Народното събрание с нормално болшинство, което бе мощно подложено на критика от неправителствения бранш с опасения за политизиране.

В плана на Българска социалистическа партия е планувано президентът да назначава ръководителя на Агенция " Антикорупция ", който пък да я управлява еднолично. Пред " Капитал " Хамид разяснява, че Движение за права и свободи няма по какъв начин да поддържа концепцията на социалистическата партия, тъй като още в предходния парламент, когато бяха обсъждани първите разновидности на сходен закон, придвижването е защитавало позицията, че ръководителят на бъдещата антикорупционна комисия или организация би трябвало да се избира от Народното събрание. Той обаче не се ангажира с коментар по всички текстове в плана на Българска социалистическа партия, защото партията на Корнелия Нинова не е желала среща с Движение за права и свободи, нито им е представяла плана.

По същото време Румен Радев, който откри образователната година във военната академия " Г.С. Раковски ", съобщи в отговор на въпрос: " Съгласен съм с предлагането президентът да назначава ръководителя на тази организация. Не съм се произнесъл какъв би трябвало да бъде тъкмо органът - това е въпрос на бъдещи диспути, само че хубавичко институционална логичност диктува това да става с присъединяване на президента ". Логиката на това той изясни през призмата на търсената самостоятелност: " Как можем да си представим, че парламентарното болшинство ще избере този човек и ще бъде ли той в положение да проверява държавното управление, в случай че то е излъчено от същото това парламентарно болшинство - няма логичност ".

Спорът по тематиката ще се придвижи в съвещанието на Консултативния съвет по национална сигурност, което Радев насрочи за 9 октомври. В петък президентът още един път съобщи, че държи, също така, битката с корупция да е сложна - да има и предварителна защита, и следствие, и обвиняване, както и структури, които да ги правят.

Забележките на Движение за права и свободи

" Няма да приемем да се сътвори ново квази Министерство на вътрешните работи, нито параполиция ", сподели още Хамид пред " Капитал ".( Законопроектът планува основаването на една свръховластена комисия, събрала в едно пълномощията на пет настоящи институции, с право да ползва СРС, да прави оперативно-издирвателни дейности и да задейства процедура по конфискация, при стеснен правосъден надзор в административната фаза и без ясни правила за отчетност.)

На полемиката Хамид беше не по-малко изострен - даде обещание офанзива по детайлите, с които от Движение за права и свободи не са съгласни. " Не успяхте да разсеете подозрението в обществото, че създавате орган с паралелни проверяващи функционалности. Оперативно-издирвателните мероприятия, доброволните секретни сътрудници - всичко това са мемоари от едно време ", обърна се той към министъра на правораздаването Цецка Цачева, в чието ведомство е писан законопроектът. Народният представител от Движение за права и свободи беше единственото политическо лице отвън представителите на ГЕРБ, който се изрече по тематиката на кръглата маса, като съобщи, че изпитва " удовлетворение, че към този момент липсва фигурата на анонимния клюкар " т.е. опцията комисията да работи по анонимни сигнали. Същевременно той възрази против неналичието на опция да се търси отговорност от лице, което очевидно е подписало " донос " с трите си имена, даже когато този донос се окаже изцяло безпочвен и набеденият да претърпи вреди. Законът планува, че създателите на сигнали не носят отговорност в тези случаи, което Хамид изиска да отпадне преди планът да бъде импортиран в деловодството. Освен това настоя да се опише по-детайлно методът за събиране на информация, с цел да не се бърка с следствието, както и съдействието с прокуратурата.

Срещу така наречен доброволни сътрудници застана и основният прокурор. Според Сотир Цацаров основаването им, " в случай че въобще останат " е " повече от неприемливо и крие огромни рискове ". Възможността за оперативно внедряване на сътрудници пък било директно посягане върху правата на жителите.

Той още веднъж отбрани позицията си, изразена за първи път пред Българска социалистическа партия в четвъртък, че новият орган не би трябвало да има механически средства за подслушване и следене. Според него това може да прави единствено Дирекция оперативно-техническа информация (на МВР) и при потребност - специфична конструкция в ДАНС. " Иначе остават въпросите за контрола, на които отговорите са ясни ", сподели той. Цецка Цачева даде обещание да се съобрази с тази рекомендация, само че си остави малка врата да разисква друго негово предложение - да се стесни кръгът от лицата, които могат да бъдат разследвани. Цацаров настоя измежду тях да бъдат включени членовете на КЕВР, да вземем за пример, само че назова " непонятен " фактът, че в този лист на провирявани лица са ръководителят на Българска академия на науките или пък членовете на УС на спортния тотализатор, както и неразбираемата дефиниция " упълномощените по Закона за публичните поръчки лица ". " Аз, да вземем за пример оторизирам от време на време някой единствено за една поръчка в годината, или пък различен за две-три. Означава ли, че те автоматизирано попадат в този кръг ", попита основният прокурор. Цачева обаче отвърна, че при публичното разискване на плана получила оферти за разширение на обсега, в това число и с концесионерите, да вземем за пример.

Настояването новата комисия да не разполага с благоприятни условия за подслушване и следене, а да желае използването им от Дирекция оперативно-техническа информация (на МВР) и ДАНС, съответства и с позицията на шефа на организацията по национална сигурност Димитър Георгиев. Той описа още, че чиновниците на съществуващата дирекция за битка с корупцията са обезпокоени и напрегнати от прекосяването им в новата конструкция, тъй като желаят да запазят статута си, инструментариума, с който работят. Към това основният прокурор добави " и поради условието в плана до шест месеца да преминат тест за честност. Тези, които не го устоят, ще бъдат освободени. " Може това да се прави от време на време, само че за целия състав на бъдещата комисия ", сподели той.

И отново за пълномощията на КОНПИ

Критиките на останалите участници в полемиката в петък - представители на магистратската общественост, на адвокатурата и правозащитни организации повториха към този момент известните им позиции. Основните терзания са свързани и със в този момент съществуващите пълномощия на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ), към която главно се конструира новият орган по предложение на ГЕРБ. Критиките си припомниха от Програма Достъп до информацията, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, БИПИ и други

Интересен подробност разкри Александър Кашъмов от Програма " Достъп до информация ", съгласно който в работната група към Министерството на правораздаването било реализирано единодушие да има един указател на декларациите за спор на ползи на над 100 000 държавни чиновници, само че сходни текстове липсват във разновидността, препоръчан на публично разискване. Той също счита, че не е удачно да се употребяват специфични разследващи средства, както и множеството участниците в полемиката, тъй като ще попречат на работата на полицията и ДАНС. Кашъмов предвижда " конфликт и несъгласие " в това отношение.

Най-остро противоречие със законопроекта още веднъж бе изразено от името на Висшия адвокатски съвет, чийто представител - известният адвокат-цивилист Георги Атанасов, съобщи, че " този закон има потребност от адвокати, няма потребност от политици ". Политическото решение е ясно, само че осъществяването му е юридическа злополука - в това отношение юрист Атанасов изложи редица образци. Съдебният надзор върху административния развой би опростил доста от проблемите в това произвеждане, съобщи Атанасов във връзка на решението, че цялата административна процедура по конфискацията на имущество е оставена без правосъден надзор.

Цачева разгласи, че планът ще бъде импортиран в деловодството на Народното събрание до края на септември, а проектът е да бъде гласуван в пленарна зала до края на годината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР