На негово място в космоса ще бъде изпратен нов апарат,

...
На негово място в космоса ще бъде изпратен нов апарат,
Коментари Харесай

Мисията на телескопа Кеплер приключва скоро, няма гориво

На негово място в космоса ще бъде изпратен нов уред, наименуван TESS

В своята десетгодишна история Кеплер е разкрил над 1000 екзопланети и още към 4000 претенденти за такива (снимка: НАСА)

Космическият телескоп Кеплер (Kepler) ще завърши своята задача единствено след няколко месеца, заради привършване на горивото, заяви през вчерашния ден НАСА.

Кеплер, за разлика от Хабъл (Hubble Space Telescope), е по-тясно профилиран телескоп. Той съставлява голям фотометър, състоящ се от 42 CCD матрици с обща резолюция 95 мегапиксела и предопределен за търсене на екзопланети.

В своята десетгодишна история Кеплер е разкрил над 1000 екзопланети и още към 4000 претенденти за такива, очакващи удостоверение. Телескопът се върти към Слънцето, а не към Земята, както Хабъл. Освен това Кеплер непрекъснато следи един и същи сектор от космоса, поради спецификата в търсенето на екзопланети.
още по тематиката
През 2013 година Кеплер претърпя повреда, която наложи телескопът да бъде пренасочван към нов сектор от космоса на всеки три месеца. Постоянното поправяне на ситуацията на апарата е обвързвано с разход на гориво, което към този момент е на изчерпване.

Астрономите обаче нямат мотив за отчаяние. Само след месец в космоса ще бъде изпратен наследникът на Кеплер – телескопът TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР