На много хора се е случвало да се събудят посред

...
На много хора се е случвало да се събудят посред
Коментари Харесай

Някога будели ли сте се посред нощ и без да можете да мръднете? Ето какво значи това:

На доста хора се е случвало да се разсънят измежду нощ и да не могат нито да помръднат, нито да промълвят и дума. Това положение е доста плашещо, от време на време е съпроводено със слухови халюцинации и чувства, че има някой наоколо.

Мнозина в сходни случаи са изпитвали боязън и смут и им се коствало, че някой седи върху гърдите им и им пречи да помръднат. Да, чувството не е от най-приятните.

Ако ви се е случвало сходно нещо, не би трябвало да се паникьосвате и да вините висшите сили. За това има научно пояснение! Това събитие се назовава „ сънна парализа “ и се е случвало на към 8% от хората.

Сънната парализа е феномен на работата на мозъка. Неизправност, по време на която мозъкът се разсънва, а тялото още спи. Човек в такова положение за малко време (от няколко секунди до няколко минути) губи опция да свива мускулите си.

Обикновено това положение се появява при човек в тийнейджърска възраст. Най-често аргументите за него са неспокойствие, стрес и недоспиване.

Ако се случи и с вас, се пробвайте да се прокашляте или внезапно да свиете пестник. Важното е да не се паникьосвате, изключително в случай че са се появили слухови или образни халюцинации. Запомнете, че това положение въобще не е рисково за здравето. Веднага след сънната парализа се измийте със студена вода, това оказва помощ да се избегне още един случай.

Рядко такова положение може да бъде симптом на начеваща нарколепсия, тъй че при чести случаи на нощна сънна парализа може да отидете на доктор.

За да избегнете сънната парализа, спазвайте режим на съня, по-малко нервничете, може да усвоите техники за релаксиране или да медитирате. Важното е постоянно да запазвате успокоение и наличие на духа!

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР