На каква кирилица пишем? Този въпрос беше поставен преди време

...
На каква кирилица пишем? Този въпрос беше поставен преди време
Коментари Харесай

На каква кирилица пишем?



На каква кирилица пишем ? Този въпрос беше подложен преди време поради условие от министерството на електронното ръководство. То настоя всички администрации да стартират да пишат с така наречен българска кирилица.
България е дала писмеността на близо 300 милиона души в Азия и Европа , а дребните нюанси дефинират освен идентичността, само че и отношението към езика.

" От запълването на празните полета в проучванията на езика ни зависи нашата еднаквост ", споделя издателят Стефан Пеев. През февруари, до момента в който разказваше за реализирането на концепцията да се сътвори цифров шрифт с почерка на Левски.  

" Това е метод да изследваме развиването на писмената ни просвета. Нямаме нито едно проучване, което да се пробва да ни изясни по какъв начин сме минали от формите на църковнославянските букви към формите на актуалното ръкописно писмо ".

Преди половин година със Стефан Пеев се свързал Питър Билък - един от огромните модерни шрифтови дизайнери и учител в Кралската академия на Нидерландия. Билък помолил Стефан Пеев да му даде материали, свързани с развиването на ръкописния почерк в България. Събирането на данните посочило на Пеев, че това поле не е разработвано от 1985 година насам, когато от този свят си отива проф. Васил Йончев, оформил актуалния мироглед за графичната форма на българската писмена система.  

Александър Неделев е един от известните български шрифтови дизайнери, които се пробват да възродят вниманието към типично българското изписване на кирилицата . Това той прави посредством бизнеса си. От 12 години Неделев и Вероника Славова основават шрифтове за непознати и български компании. Но с един урок по история Неделев илюстрира вековните обичаи, които би трябвало да бъдат променяни в цифровия век във връзка с изписването на кирилицата.  

Холандска кирилица, съветска кирилица, българска кирилица. Объркващо... Подобно комплициране имало и когато през 2007 година трябвало формалният вестник на Европейски Съюз да отпечата решението ни за приемането ни в Евросъюза . Това е времето, когато кирилицата става третата графична система за страните членки.

Засега самодейност за общоевропейски български шрифт няма . Но вяра дава друга самодейност, която набира от ден на ден съидейници. Подкрепата за концепция на министерството на дигитализацията - администрациите да стартират да пишат с българските кирилски букви . Пламен Нотев от студио, изработващо цифрови шрифтове, споделя, че това е разумна стъпка точно поради основаването на еднаквост, която все още не е ясно изразена.  

Той свидетелства, че от ден на ден бизнеси се обръщат към новите шрифтове .

И Пламен Нотев, и Александър Неделев вършат ангажимента, че дебатът за изписването с по-облите букви не би трябвало да се политизира .

" Дизайнът не признава граници ", безапелационен е Неделев. А рестриктивните мерки единствено могат да са в ущърб на творчеството.  

Според него шансът да бъде разпространявана българската писменост минава през фирмите, които да схванат изгодите от персонализирани шрифтове . Той е безапелационен, че проучването на езика е сигурно повече дизайн.

Повече по тематиката можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР