На извънредно заседание в петък Министерският съвет ще поправи допуснатото

...
На извънредно заседание в петък Министерският съвет ще поправи допуснатото
Коментари Харесай

Кабинетът заседава извънредно в петък: ще поправя допуснато недоразумение с ГЕРБ

На изключително съвещание в петък Министерският съвет ще поправи позволеното " неразбирателство " с ГЕРБ и " неволна неточност " с " формалния избор " на компании, които са показали интерес да вземат участие в използването на териториалните проекти за въглищните райони Стара Загора, Кюстендил и Перник и може да получат известна част от плануваните от Европейска комисия безвъзмедни над 3 милиарда лева Освен това ще бъде основана нова парламентарна комисия, която да управлява изразходването на парите, написа " Медиапул ". 

Така ще бъде потушено зародилото в сряда вечерта напрежение в " некоалициата "  по мотив утвърдените териториални проекти на съвещанието на кабинета. От партията на Бойко Борисов ГЕРБ обявиха, че са видели " показателен лист с компании ", които щели да бъдат подкрепени от държавното управление по тези проекти, а някои от тях били спонсори на ПП-ДБ.

Веднага по-късно министър председателят разгласи, че с този лист се спекулира. Той показва капиталовите планове на компании, които са декларирали интерес да вземат участие в бъдещите стратегии за енергиен преход. Те са създали това в отговор на транспарантна процедура, оповестена от Министерството на енергетиката още на 15 август т.г. в сходство с условията на Европейската комисия. " Цитираните суми против имената на компаниите са средствата, които съответната компания е подготвена да влага във въглищните райони, като не е изключена и опцията да има съфинансиране от страна на страната ", разгласи Денков. " Програмите занапред ще се отварят за кандидатстване следващата година ", посочи той.

Ден по-късно министър-председателят сподели, че е разговарял сутринта с Бойко Борисов и съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков по телефона и недоразумението е изчистено. " Некоалицията " продължава да е постоянна макар гневните офанзиви, съобщи пък по-късно  Борисов, въпреки точно неговата партия от време на време да клати " сглобката ".

Новата парламентарна комисия

Ще предложим дружно с ГЕРБ основаване на комисия за надзор на еврофондовете, сподели Делян Пеевски пред публицисти в Народното събрание, а малко по-късно планът на решение за това бе импортиран в Народното събрание.

Всичко по тези тематики ще минава през Народното събрание, ще прегледаме деликатно нещата, които се отнасят до плановете, свързани с териториалните проекти, тъй като би трябвало да се решат проблемите на хората, добави той. По думите му комисията няма да се занимава с компании, а с разпоредбите, по които да бъдат избирани те за реализирането на плановете.

Бойко Борисов посочи, че подкомисията за надзор на еврофондовете ще стане комисия през днешния ден. Той също сподели, че тя ще приготвя критериите за компаниите, които ще аплайват по териториалните проекти за обективен преход на трите въглищни района.

Подкомисията за надзор върху ръководството на средствата от европейските фондове се състои от петима депутати – по един от всяка парламентарна група. Неин ръководител е Деница Николова от ГЕРБ-СДС.

Поправка на " инцидентните неточности "

Напрежението в " сглобката " се увеличи в сряда, откакто станаха ясни проектите на държавното управление за систематизиране на средствата, които Европейски Съюз отпуска за вложения в нови бизнеси, които да обезпечат претовареност в трите въглищни региона.

Депутати от ГЕРБ-СДС оповестиха на изключителна конференция лист с компании, които ще получат средства по капиталови планове. Намекнаха, че някои от тях са близки до " Продължаваме промяната ". Премиерът Николай Денков отговори, че това са спекулации и става въпрос за компании, които са декларирали подготвеност за вложения във въглищните райони, като вероятно могат да получат съфинансиране от страната.

Днес Борисов прочете изреченията от държавното решение, които са довели до напрежението. Едно е " въз основа на получените вложения, които да бъдат подкрепени ".  " Сиреч, дава се един показателен лист на близки компании или част от тях доста близки до ръководещите, които за нас е необичайно, че са се появили там ", обясни Борисов, представен от Българска телеграфна агенция.

Другото терзание е обвързвано с " фиктивен развой на избор и оценка ". Това по думите на Борисов значи, че в този момент се появяват едни компании, които аплайват за над 3 милиарда лв., и които по-късно ще бъдат оценени официално. С това ние не сме съгласни, по тази причина ще има комисия в Народното събрание, която да прегледа всички тези неща, тъй като задачата на териториалните проекти е подкрепяне на местата, където има проблем, сподели водачът на ГЕРБ.

Борисов съобщи, че има вяра на акад. Денков и се надява, че " още в петък на Министерски съвет тези две фрази ще изчезнат ". Така, когато към този момент имаме утвърден териториален проект, една компания ще кандидатства по трите съществени правилото на Европейска комисия и която завоюва, надлежно ще работи, сподели Борисов.

Той счита, че грешката е била позволена несъзнателно, а Денков го е уверил, че парите няма да отидат в авансово избрани компании.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР