На извънредно заседание, свикано по разпореждане на председателя на Народното

...
На извънредно заседание, свикано по разпореждане на председателя на Народното
Коментари Харесай

Депутатите прекъсват ваканцията си, за да затегнат санкциите при домашно насилие

На изключително съвещание, свикано по предписание на ръководителя на Народното събрание  Росен Желязков ,

депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Наказателния кодекс (НК) и в Закона за отбрана от домашното насилие(ЗЗДН).

В дневния ред е и ново разискване на Закона за допълнение на Закона за правосъдната власт, върху който президентът Румен Радев наложи несъгласие.

В началото на предходната седмица, откакто казусът  с потърпевшото 18-годишно момиче от Стара Загора стана прочут, 

парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и Движение за права и свободи внесоха  два общи законопроекта – за промени в Наказателен кодекс и в Закона за отбрана от домашното принуждение.

На изключително съвещание предишния четвъртък  те бяха разисквани и гласувани от парламентарната правна комисия. 

Тя одобри завишаване на наказванията за причиняване на междинна и лека телесна щета. Който аргументи другиму междинна телесна щета,

планува общият законопроект за промени в Наказателен кодекс. В момента наказването е до  6 години отнемане от независимост .

Предлага се да  отпадне пробацията  при лека телесна щета, а  санкцията да бъде повишена от 500 до 1000 лева. 

Домашното принуждение към този момент да се санкционира освен при брак   или общуване на фамилни начала,  но и при интимна връзка, е записано в поправките в ЗЗДВ.

По данни на Министерство на вътрешните работи през първите 6 месеца на тази година са  получени 1950 заповеди  за отбрана от домашно принуждение.

От тях 647 са заповедите за непрекъсната отбрана, а 1303 – за незабавна отбрана, сочат систематизираните данни, които събира и обработва Главна дирекция „ Национална полиция “.

С 40 % са се нараснали формираните досъдебни производства за закононарушения,

осъществени в изискванията на

домашно принуждение.

За първото шестмесечие на годината те са 596, по отношение на 426 за същия интервал на предходната година.  Според данните на Министерство на вътрешните работи единствено през юни т.г. са разкрити 35 случая на домашно принуждение.

За предходната година разпознатите случаи на домашно принуждение са 736 , от които 10 лица с увреждания, 188 дами,

Това се показва  в проекта на Доклад за равнопоставеността на дамите и мъжете в България за 2022 година, направен от Министерството на труда и обществената политика,  публикуван в портала за публични съвещания на Министерския съвет.

Омбудсманът  Диана Ковачева  също внесе миналата седмица в Народно събрание предложение за наказателна отговорност за мъчение и унизително отношение.

Текстът е за промени в Наказателен кодекс, с които  се инкриминират действия, унижаващи човешкото достолепие посредством причиняване на физическа болежка или страдалчество.

Поводът още веднъж е казусът в Стара Загора.

На изключителното си заседание правната комисия преодоля ветото на президента върху измененията в Закона за правосъдната власт.

Народните представители не дебатираха по претекстовете на президента. Предстои гласоподаване и в пленарна зала.

На 1 август Румен Радев подписа декрет,

с който върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за допълнение на Закона за правосъдната власт, признат на 21 юли 2023 година, с който се трансформира системата за инцидентен асортимент на арбитър по механизма за следствие на основния прокурор и се постановява спомагателен шестмесечен период за избор на нов състав на Висшия правосъден съвет. В претекстовете си Радев показва, че този закон не способства за трайни и ефикасни промени в правосъдната система и това има директно отношение към битката против беззаконието и безнаказаността.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР