На извънредно заседание Светия Синод ще определи наместник, който временно

...
На извънредно заседание Светия Синод ще определи наместник, който временно
Коментари Харесай

От Сливенската митроплия благодарят на лекарите, които се грижиха за Н.В.Пр. митрополит Иоаникий

На изключително съвещание Светия Синод ще дефинира наместник, който краткотрайно да извършва длъжността Сливенски митрополит. Ще дефинира деня и часа на опелото и погребението на Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий, заяви секретарят на Сливенската митрополия Иван Млечков.

Той разясни, че митрополит Йоаникий е бил на лекуване в Митрополията, За него са се грижили най-хубавите лекари,
„ Можем да им благодарим. Те направиха всичко по силите си за него, само че заболяването надви “, сподели Млечков и напомни, че последното му обръщение е Рождественското, написано със предпочитание.. Въпреки заболяването на Негово Високопреосвещенство е бил предан и на книгите. Той е намирал сили с цел да напише встъпление или да го редактира, с цел да бъде довършена книгата до дъно.

Чуйте..

Сливенският митрополит Иоаникий умря през днешния ден на 84 години след дълготрайно боледуване.
Светското име на митрополитае Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 02.03.1939 година в с. Пет могили, Сливенско. След довеждане докрай на главното си обучение, през есента на 1953 година е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария, курсът на която приключва през 1958 година

От септември 1960 година е студент в Духовната академия „ Св. Климент Охридски “ в София, която приключва през 1964 година По време на своето следване там, на 01.04.1961 година, в мъглижкия манастир „ Св. Николай “ е постриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим.

Същата годинав храма „ Успение Богородично “ в Пазарджик е ръкоположен в йеродяконски чин от Главиницкия свещеник Стефан викарий на Пловдивския митрополит. На 17.03.1963 година в параклиса на Духовната академия „ Св. Климент Охридскио “ в София е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски свещеник Николай.

През 1966 г.е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. От края на 1968 година и края на 1971 година архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия.

Като подобен на 20 април 1975 година в катедралата „ Св. Александър Невски “ е хиротонисан в епископски ранг с купата „ Велички “ и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на януари 1980 година

На 23 март 1980 година е определен, а на 13 април същата година е и канонически одобрен за Сливенски митрополит.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР