На извънредно заседание депутатите приеха на първо четене проекта за

...
На извънредно заседание депутатите приеха на първо четене проекта за
Коментари Харесай

ГЕРБ също критикува текстове в бюджета на НЗОК, здравният министър склонен на компромиси

На изключително съвещание депутатите одобриха на първо четене плана за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 година.
 Здравната промяна: какво знаем до момента
Той мина единствено с поддръжката на ГЕРБ и " Обединените патриоти " (ОП). 108 депутати бяха " за ", 62 бяха " срещу " (БСП и ДПС), а 10 се въздържаха ( " Воля " ).

По време на дебатите се разбра, че предлагането за бюджет ще претърпи промени сред двете четения и ще бъдат преосмислени най-критикуваните хрумвания.

Критики към част от текстовете имаха и от ГЕРБ. Критиките на депутатите от партията са главно против прелицензирането на лечебните заведения, което съгласно законопроекта би трябвало да стане след разпоредба за медицински стандарти за всички специалности.

Друга рецензия на ГЕРБ е против предлагането да не се плаща на лечебните заведения за здравна активност, осъществена от
доктор, който не е на главен трудов контракт. ГЕРБ поддържат и настояването на Българския лекарски съюз в бюджета на НЗОК да не могат да се трансферират пари от едно перо в друго. 

" Обединените патриоти " пък желаят промени за клиничните пътеки.

Движение за права и свободи също имат рецензии към предложенията. " Правите опит за трайно свръхконцентриране, за прелицензиране на корупцията в опазването на здравето ", коментира д-р Нигяр Джафер. 

Някои от главните противоречиви въпроси са закриването на Агенцията по трансплантациите и прекосяването ѝ към новата Агенция за медицински контрол, закриването на Фонда за лекуване на деца и прехвърлянето му в НЗОК, въвеждането на позволителен режим за откриване на нови лечебни заведения от Народното събрание, ограничения за разходна успеваемост при медикаментите.

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев обаче разгласи, че е подготвен на отстъпки. " Между първо и второ четене ще изслушаме всички оферти за промени в бюджета за НЗОК и ще включим тези, които са допустими ", сподели той. Бил готов да отговори на всички въпроси преди окончателното приемане, с цел да почисти подозренията за задкулисие.

Той изясни, че към този момент има концепция и за трети здравен модел. Досега предложенията бяха за холандския и френския здравноосигурителен модел.

Самият план за бюджет на НЗОК планува общо настоящите разноски да са в размер на 4 212 839,7 хиляди лева, което съставлява нарастване с 476 999,0 хиляди лева по отношение на тези за 2018 година Средствата за здравноосигурителни заплащания са в размер на 4 116 396,2 хиляди лева, което съставлява нарастване с 454 335,5 хиляди лева по отношение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година

За медицински дейности са планувани 2 567 164,4 хиляди лева В тази сума влизат парите за първична извънболнична здравна помощ, за профилирана извънболнична здравна помощ, за медико-диагностична активност и за болнична здравна помощ.

За дентални дейности са планувани 167 000 хиляди лева, а за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели - 1 221 800,0 хиляди лева Парите за здравноосигурителни заплащания за здравна помощ, оказана в сходство с разпоредбите за съгласуваност на системите за обществена сигурност по плана за 2019 година са разчетени 160 431,8 хиляди лева

Бюджетът за 2019 година е формиран в сходство с бюджетната рамка при опазване на размера на здравноосигурителната вноска в размер на 8%. 

Предвижда се и основаване на Агенция за медицински контрол като вторичен разпоредник с бюджет към министъра на опазването на здравето, като приемник на активите, пасивите, архива, правата и отговорностите на Изпълнителна организация " Медицински одит " и на Изпълнителна организация по трансплантация. Проектът вкарва и предварителен надзор за основаването на нови лечебни заведения за болнична помощ посредством предоставяне на единодушие от Народното събрание и за разширение активността на съществуващите лечебни заведения посредством предоставяне на единодушие от Министерския съвет.

Освен това се планува основаването на информационна база данни за всички лица, минали през ТЕЛК/НЕЛК за определяне на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане. С текстовете се регламентира наложителна конструкция и наличие на медицинските стандарти, които ще се изготвят за всички специалности.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР