на град Херсон(Южна Украйна) и други населени места в областта

...
на град Херсон(Южна Украйна) и други населени места в областта
Коментари Харесай

Над 20 души загинаха при руското нападение над Херсон в сряда

на град Херсон (Южна Украйна) и други обитаеми места в региона от съветските войски в сряда бяха убити повече от 20 души, повече от 40 са ранените. Това оповестиха пресслужбата на Главната прокуратура на Украйна и началникът на военната администрация на Херсон Роман Мрочко . Украинският президент Володимир Зеленски заяви за 21 починали.

След пълномащабната непровокирана инвазия на Русия в Украйна през февруари предходната година съветските войски са окупирали огромни територии, в това число Херсон и региона. Впоследствие Русия напусна града и част на региона.

Зеленски сподели, че са обстрелвани супермаркет, жп гара, жилищна постройка, железария и бензиностанция. Повечето от починалите са от Херсон. В село Степановка са убити трима енергетици. Още един човек е умрял в община Дариевск .

В сряда сутринта беше обявено, че трима души са убити и петима са ранени в единствения работещ хипермаркет в Херсон. По информация на Министерството на вътрешните работи на Украйна починалите и ранените са гости и чиновници на магазина.

Вътрешното министерство разгласява фотография с името на хипермаркета - " Епицентър ". Той се намира покрай река Днепър , около която минава фронтовата линия. Съобщава се, че е наранена и жп гарата.

Градските управляващи оповестиха в сряда, че в Херсон за 58 часа - от вечерта на 5 май до сутринта на 8 май - ще бъде изцяло неразрешено всяко придвижване. Хората не могат да излизат по улиците. Градът ще бъде затворен за влизане и излизане.

Кметът Александър Прокудин сподели, че мярката е взета, с цел да се помогне на правоохранителните органи да работят.
 Последиците от ракетен удар над хипермаркет в Херсон, 3 май 2023 година
През последните няколко месеца се оповестява за подготовка за украинска контраатака. Според последните отчети тя може да стартира през май или при започване на лятото, само че Киев не е оповестил съответна дата.

Украйна има за цел да освободи цялата си интернационално приета територия, в това число Крим и окупираните от Русия елементи на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР