На големия кораб - голямо плаване, за малката лодчица -

...
На големия кораб - голямо плаване, за малката лодчица -
Коментари Харесай

Украинците в Полша изучават съветския опит

На огромния транспортен съд - огромно корабоплаване, за дребната лодчица - локалното езерце. Преди месец в Лондон се организира общозападна среща на върха за следвоенното възобновяване на Украйна. Наистина, те там не говореха за хипотетичното възобновяване в миналото, а за рисковете от вложение в украинската стопанска система таман в този момент.

Причината е ясна - Западът е прагматичен, а упованията за съществуването на най-малко някаква боеспособна Украйна след края на военните дейности наподобяват с всеки минал ден все по-фантастични. От друга страна, биха желали някак да изтеглят към този момент вложените пари - положителното не би трябвало да изчезва дружно с пропадналата страна.

Украинците се наскърбиха. Те се надяваха, че Западът ще разгласи някакъв следващ " проект Маршал ", ще разпредели няколкостотин милиарда $, множеството от които незабавно ще изчезнат в бездънните джобове на участващите в решението за систематизиране, само че няколко десетки милиарда ще отидат при Украйна и те биха могли умерено да бъдат „ съкратени “ най-малко на половина в „ стеснен кръг от почтени хора “.

Но украинците са твърдоглав народ, изключително когато става въпрос за достъп до парите на други хора. След като не е допустимо да се вземе едновременно и доста, тогава е належащо да се вземе на части. Месец след Лондон (28 юли 2023 г.) украинците се събраха във Варшава с поляците, които са другарски настроени към тях и също обичат парите на другите. Решиха да обсъдят възобновяване на Мариупол.

Защо Мариупол, ще попитате? Защо не пристанището на Одеса, толкоз значимо за „ спасяването на планетата “ от „ продоволствената рецесия “? Защо не енергийната инфраструктура в териториите, които към момента се управляват от Киев, тъй като скоро идва есента, а по-късно и зимата, с обичайните проблеми на отоплителния сезон?

Очевидно, тъй като Киев в действителност не чака да издържи до зимата. Но даже в случай че Русия няма време (или не иска) да окупира цялата територия на Украйна тази година, това няма значение, тъй като бандата на Зеленски живее с парите на други хора. И се надяват да получат финансиране, с цел да посрещнат потребностите си, най-малко като държавно управление в заточение. Не е до трупане на сланинка, несъмнено, само че не можете да харчите личните си спестявания за политически действия.

Е, тогава " да се възвърне Мариупол ", седейки в Киев (и още по-добре във Варшава) е доста комфортно. Русия обаче така и така интензивно го възвръща, тъй че постоянно можете да визиите документални доказателства за възраждането на града, а който желае да ревизира по какъв начин са изхарчени парите - да отиде да ревизира.

Разбира се, от това не могат да бъдат събрани нито стотици, нито десетки, нито даже просто милиарди долари. Но „ кокошката по зрънце кълве “. Планове, планове, конференции - всичко това ще коства десетина-двадесет милиона, а ревностните украинци и не по-малко ревностните поляци не подценяват нито стотинка.

Кметът на Мариупол, по мнението на Киев, Вадим Бойченко даже съумя да подпише меморандум в 12 полски града и обособена декларация с побратимения град Гданск за това по какъв начин ще разпилеят „ бюджета за възобновяване “ по-късно, в несигурно далечния, само че ярък ден на европейското бъдеще.

Междувременно главните доходи идват от рушвети от възнаграждения на архитекти, урбанисти и специалисти, подготвящи планове за " украинското възобновление " на Мариупол, както и от " организационните разноски " за самата конференция. SCM на Ахметов похарчи пари за нейното осъществяване.

Ринат Леонидович по този начин и не разбра, че през 2014 година направи неверен избор, попадна на неверната страна и активите, които загуби в Донецк и Мариупол, надалеч не са последните, ще има и други загуби. Ахметов към момента има вяра, че „ Западът ще му помогне “ да върне „ добитото с непостижим труд “ и макар че обеднява пред очите на всички, изгубил е към този момент ¾ от активите си след преврата през 2014 година, той към момента може да финансира десетки такива конференции, без да изпитва особени усложнения.

И какво друго му остава. Вярата в крайната американска победа стопля душата и дава вяра за връщане на въздействието в Донбас, което най-малко отчасти да компенсира загубите от последното десетилетие. Все отново SCM има парцели и в Европа (в Унгария например). Може би даже ще ги избави.

А футболната марка „ Шахтьор “ може да се употребява на всички места по света. Ако щеш, даже в Аляска от инуитите да направиш футболен тим - от позиция на западния дневен ред е доста съвременно и подходящо, - може най-малко да се разчита на помощта на локалния бюджет.

Жалко е, несъмнено, че Ахметов ще бъде преквалифициран от авторитетен милиардер в елементарен бедничък милионер, който популяризира футбола оттатък Арктическия кръг. Но най-малко няма да тръгне да гладува.

Но най-интересното в цялата тази пасмина наивни предприемачи и опитни мошеници не е ориста на някогашните парцели на Ахметов. Той се издигна с повишаването на смисъла на Донбас в украинската политика, с отпадането на Донбас от украинската политика стартира неговата съсипия, а с края на Украйна ще свърши и " бизнесът " на Ахметов.

Колкото и да се пробвате да минавате за европеец, той може да работи единствено по украински, под мощен политически „ покрив “, кадърен да обезпечи изключителни условия „ за своите “. Ето за какво той един път направи избор в интерес на Майдана и американците, тъй като наетите от него американски политически стратези доста безапелационно му споделиха какъв брой бързо Западът, с нейните 55% от международната стопанска система, ще " раздра на части " Русия с е един и половина %. Е, и към момента чака и се надява.

Най-интересното е детската доверчивост на „ кмета на Мариупол “ по Киевската версия, Вадим Бойченко. Опитвайки се да угоди на полските домакини, той сподели: " Полските градове също минаха през пътя на възраждането от руините след Втората международна война. Стремим се да научим колкото е допустимо повече от техния опит и главните моменти, които помогнаха за бързото им възобновяване, с цел да се издигат и стават водещи градове в Европа. В частност този опит има Варшава ".

Поляците безспорно ще му опишат по какъв начин са основали римейка на " Stare Miasto " от остарели фотоси, само че няма да кажат от кое място са намерили средства за реституция на фасади и за бързо възобновяване на естествения живот в разрушените от войната полски градове, както и къде откриха пазар за полските артикули.

Следвоенна Полша беше облечена, обута, нахранена и възобновена от Съветския съюз. Разбира се, работещите по градежите бяха най-вече полски, без да се броят руските експерти и немските военнопленници. Но всичко останало, от пари, съоръжение и строителни материали до храни и промишлени артикули, беше доставено на разрушената Полша от Съюз на съветските социалистически републики.

Следователно естественият живот в Полша е възобновен до началото на 50-те години, до момента в който в Западна Европа, даже като се вземе поради американският „ проект Маршал “, те започнаха да излизат от следвоенната рецесия едвам в средата до края на същото десетилетие.

Затова и в този момент, до момента в който Бойченко и компания измъкват парички от Ахметов и други наивни олигарси за коктейл и курабийки в коридорите на конференцията за „ възобновяване на Мариупол “, към този момент разискват „ планове на европейски дизайнери - урбанисти “, които в никакъв случай няма да бъдат изпълнени, Мариупол се възвръща от Русия и Русия рестартира стопанската система в освободените територии.

И с цел да схванат по какъв начин е било, по какъв начин е в този момент и по какъв начин ще бъде в бъдеще, Бойченко и компанията въобще не е трябвало да вървят до Варшава. Достатъчно е да се обърнем към историята на Украйна. Никога от запад на изток не са идвали да строят и развиват. Идвали са единствено да грабят и разрушават.

След руините от седемнадесети век Малоросия е възобновена от Русия. След руините от 1917-1920 година Украинската ССР възвръща РСФРС. След Великата отечествена война Украйна е възобновена от Съюз на съветските социалистически републики. И в този момент възобновяване на естествения живот (доколкото това е допустимо при продължаващия украински обстрел) се случва единствено в тези територии, които Русия е освободила от властта на киевския режим и неговите западни господари.

А там, където ръководят американците, поляците и " евроукраинците ", положението на разрухата се задълбочава с всеки минал ден. Икономиката към този момент я няма, изчезна, а в последно време и хората започнаха да изчезват.

Така че щастието не е във Варшава. Трябва да отидете в Москва, с цел да разберете кой и по какъв начин е възстановил Полша.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР