На годишна база секторът на информационните технологии и услугите произвежда

...
На годишна база секторът на информационните технологии и услугите произвежда
Коментари Харесай

IT секторът у нас произвежда продукция за 1,9 млрд. евро

На годишна база секторът на осведомителните технологии и услугите създава продукция за над 1.9 милиарда евро. Средногодишното повишаване на цената на създадената продукция е към 15%. Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на откриването на седмата годишна кръгла маса „ Bulgarian ICT Watch “, оповестиха от Министерството на стопанската система.

„ Цитираните числа ни дават съображение да споделяме, че секторът е измежду най-бързо разрастващите се браншове на стопанската система и че България е водач за Югоизточна Европа, когато приказваме за осведомителни технологии “, добави той. По думите му от 2010 година се следи наклонност на покачване броя на заетите в него, като те са се нараснали съвсем двойно за този интервал. „ Същевременно обаче към момента има браншове на стопанската система, в които интелигентните решения и нововъведенията са едва застъпени “, подчертава Александър Манолев и добави, че актуалните стопански провокации изискват предприемане на ограничения за възстановяване на конкурентоспособността на стопанската система и преструктурирането ѝ в стопанска система, учредена на знанието и нововъведенията. „ Затова е доста значимо да приказваме освен за развиване на бранша на осведомителните и информационните технологии, само че и за връзката му с другите браншове от една страна и с научните среди, от друга “, сподели още той.

В тази посока са съсредоточени и напъните на Министерството на стопанската система като се възнамерява 10 млн. лева от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ да бъдат вложени за подкрепяне на процеса по цифровизация на българските дребни и междинни предприятия. През миналата седмица икономическото министерство е подкрепило и акция на Гугъл, в рамките, на която ще се обучат се обучат 15 000 бизнесмени на цифрови умения, стана ясно от неговото изявление.
Кръглата маса „ Bulgarian ICT Watch “ e план на ICT Media и БАСКОМ, който има за цел да усъвършенства разговора и опциите за съдействие сред страната и ИТ бизнеса за експорт на високотехнологични артикули. Представители на страната, браншовите организации, ИТ компании и консултанти обичайно взимат присъединяване в разискване положението на българския ИТ експорт, ролята на държавните институции в насърчаването на този развой и опциите за експорт на ИТ артикули на съответни целеви пазари за българските ИТ компании през 2018 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР