На фона на тревожно повишаване на заболеваемостта от COVID-19 в

...
На фона на тревожно повишаване на заболеваемостта от COVID-19 в
Коментари Харесай

Ненужното разкарване на хронично болни пациенти поставя живота им под въпрос |

На фона на обезпокоително повишение на заболеваемостта от COVID-19 в страната, хиляди хронично заболели пациенти не престават да вървят в лечебните заведения, с цел да получат протоколите и рецептите си, сигнализират от Националната пациентска организация (НПО).

Според организацията ненужното разкарване на хронично заболели пациенти и слага живота им в риск и те са сложени в Параграф 22.

Става въпрос за пациенти с тежка астма, неврологични болести (епилепсия, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон), автоимунни болести (лупус, ревматоиден артрит, болест на Крон, псориазис), хепатит, редки болести, транплантирани пациенти, кардиологични болести и прочие, изброяват от Неправителствени организации.

На 2 ноември 2020 година Националната пациентска организация в публично мнение до ръководителя на комисията по опазване на здравето в Народното събрание, министъра на опазването на здравето и шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е алармирала и настояла да се подхващат дейности срокът на годност на протоколите за скъпоструващо лекуване на хронично заболели пациенти, който е изминал и изтича по време на изключителната обстановка, да се удължава служебно от НЗОК за времето на изключителната eпидемиологична обстановка.

" В план на НЗОК тези оферти бяха регистрирани и се предвиждаше служебно удължение на периода на годност на протоколите от 9 ноември 2020 година Този въпрос не откри своето решение и в признатия на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, и за превъзмогване на последствията, с който се удължи срокът на годност на изтичащи български документи за идентичност и шофьорски книжки ", показват от пациентската организация.

Неправителствени организации продължава да упорства да се вземе решение в най-хубавия интерес на пациента, защото разкарването на хронично заболели пациенти с злепоставен имунитет по лечебни заведения в изискванията на развихрила се пандемия може да коства здравето и живота им, а здравната система ги принуждава да подлагат живота си на риск, с цел да получат лекуване.

В тази връзка Неправителствени организации още веднъж напомня, че здравната система може да провежда грижа за пациентите с хронични болести, която да е обвързвана с опциите за отдалечен обзор, взимането на проби за проучвания в домашни условия и издаването на електронни протоколи.  Там, където няма опция за отдалечен обзор и/или взимане на проби за изследвани в домашни условия, решение е да се обезпечат чисти коридори за визити от страна на пациентите с хронични болести.

Неправителствени организации още веднъж напомня позицията си от началото на ноември, че прекъсването или ограничението на плановия банкет също слага в риск здравето на пациентите . За страдание, в тази конюнктура доста пациенти отхвърлят да влязат в болница и да пролежат няколко дни за рутинни проучвания, които могат да се случат за няколко часа, амбулаторно, а в най-хубавият случай – и отдалечено, без да се подлагат на непотребен риск. Напомняме, че цялата патология отвън болестта COVID-19 е също толкоз значима, показват от пациентската организация.

Предвид това, че пандемията от COVID-19 ще продължи за неустановен интервал от време, Националната пациентска организация моли към въвеждането на метод, който да разреши пациентите с хронични болести да не престават да получават навременна здравна грижа и помощ със средствата на цифровите технологии, индивидуализирането на грижите и здравни грижи и лекарствоснабдяване в и до дома на пациента.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР