На фона на продължаващите боеве в Ивицата Газа в Ерусалим

...
На фона на продължаващите боеве в Ивицата Газа в Ерусалим
Коментари Харесай

Великден в Ерусалим на фона на продължаващия конфликт

На фона на продължаващите боеве в Ивицата Газа в Ерусалим православните християни честват Възкресение Христово.
Прочетете още
Хиляди православни поклонници от целия свят се стекоха през вчерашния ден в Стария град на Ерусалим в очакване на слизането на Благодатния огън. Това събитие се случва всяка година на Велика събота, предшестваща днешния християнски празник - Възкресение Христово, в Църквата на Божи гроб, която съгласно легендата е издигната на мястото, където Исус Христос е бил разпнат, заровен и по-късно възкръсва. Много поклонници не скриха обстоятелството, че са се страхували да пътуват до Израел тази година поради ескалацията на израелско-палестинския спор. Заради обстановката в Израел Светият синод в България реши да не се праща делегация до светия град Ерусалим, която да придвижи Благодатния огън в България.

Междувременно в египетската столица Кайро не престават договарянията за преустановяване на огъня в линията Газа. Израелският ефирен канал " Кан " цитира представител на кабинета, съгласно който Израел към този момент няма да изпраща делегация в Кайро. Това ще стане единствено при отговор от страна на ислямисткото придвижване " Хамас " на израелското предложение за 40-дневно помирение. Делегация на палестинската формация се срещна през вчерашния ден с медиатори в Египет. Египетска държавна медия заяви, че е реализиран консенсус по огромна част от противоречивите въпроси, само че не даде повече детайлности. " Хамас " прикани за цялостно преустановяване на войната и изтеглянето на всички израелски сили от Газа.

От своя страна почитан израелски формален представител, поискал анонимност, омаловажи вероятностите за завършек на спора. Той съобщи, че Израел никога няма да се съгласи да приключи войната като част от договорка за освобождение на заложници.

В Израел протестиращи издигнаха плакати с надпис " Преговаряйте в този момент, тръгнете си след това " по адрес на членовете на държавното управление на Бенямин Нетаняху. Демонстрантите в Тел Авив скандираха " войната не е свещена, животът е ", като някои упрекнаха Нетаняху, че цели да удължи спора. Те още веднъж настояха за оставката на премиера и приканиха за провеждането на избори.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР