На фона на очакващата се по-висока безработица Националният осигурителен институт

...
На фона на очакващата се по-висока безработица Националният осигурителен институт
Коментари Харесай

Ето кои са секторите с най-много безработни след обявяването на извънредното положение

На фона на очакващата се по-висока безработица Националният застрахователен институт успокоява, че средства за погашение на компенсации има.

Обобщена статистика за месеца към момента няма, защото той не е изминал.

Данните за миналата седмица обаче сочат, че най-голяма част от записаните в бюрата по труда са били заетите в индустрията.

След тях се подреждат работещите в търговията и ремонта на коли, както и заетите в хотелиерството и ресторантьорството.

На този декор от осигурителния институт оповестиха, че има задоволително пари за компенсации.

438 милиона лв. е бюджетът на фонд „ Безработица “.

На обезщетение от страната като незает ще разчита и Давид Бачев. До скоро е бил помощник-сладкар в кухнята на огромен хотел, само че поради рецесията с вируса е освободен.

Казва, че даже да е имал избор дали да остане в неплатен отпуск и да употребява безлихвен заем от 1500 лв., каквато опция предлага държавното управление, не би го направил.
Правителството разгласи икономическите ограничения в изключително състояние Отлага се заплащането на налози до 30 юни
„ Не желая въобще да дължа пари за каквото и да било. Просто не бих желал да съм дебитор на никого “, споделя мъжът.

Смята, че парите от борсата ще му стигнат, тъй като не заплаща нито наем, нито заем: „ Честно казано мисля, че ще ми стигнат за всичко, тъй като няма къде да се върви, няма и къде да се пътува “.

А икономистите регистрират, че заемът от 1500 лв. може да се окаже добра опция за част от хората, когато те резервират работните си места.

„ Това е сума, която за един месец на фона на приходите, които има в България за огромна част от хората, би била задоволителна “, изяснява икономистът Петър Ганев.

Експертите позволяват, че в случай че бъде удължено изключителното състояние, може да продължи използването на мярката.

„ Може да има механизъм и за повторение на тази помощ, за втори месец или трети месец, само че най-вероятно не е оповестено, тъй като никой не желае да раздава с огромната лопата пари “, показва още Ганев.
Алибегов: Няма по какъв начин дребен и междинен бизнес, който не работи, да заплаща 40% от заплатите и осигуровки Според ръководителя на Асоциацията на заведенията с оповестените от държавното управление стопански ограничения няма да преборим рецесията
А на фона на извиващите се опашки пред бюрата по труда от Национален осигурителен институт успокояват, че средства за компенсации има: „ Имаме подготвеност при положение, че се усилят безработните, което е обикновено в тази спешна обстановка, да реагираме. Знаете, те всички имат право до 60% от осигурителния приход да получат като обезщетение “, споделя шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов.

Безработните няма потребност да отиват до Национален осигурителен институт и да подават и там документи. Бюрата по труда ще изпращат документите автоматизирано към института.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 242 24 3 4 Света 446946 24419 19811 112058 Заразени* Нови Починали България 242 24 3 Света 446946 24419 19811
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР