На фона на неудържимото и победоносно настъпление на нашите бригади

...
На фона на неудържимото и победоносно настъпление на нашите бригади
Коментари Харесай

Европа иска, но мълчи

На фона на неудържимото и победоносно нахлуване на нашите бригади и батальони в Донецк и други посоки всички останали събития се губят като прочувствена калибровка. Днес обаче бих желал да приказвам за въпроси, които са малко отдалечени във времето, само че са най-пряко свързани с триумфите на нашите войски на бойното поле.

Кадри Симсон, европейски комисар по енергетиката, излезе с изказване, че Европейският съюз не е заинтригуван от разширение на преноса на природен газ от Русия през територията на Украйна. Тази тирада органично продължава поредицата от наши изявления, почнала след скандалната тирада на Робърт Фицо, който след договаряния с украинския министър председател съобщи, че по принцип страните от Европейски Съюз, които по волята на географията са се озовали на западния завършек на Украйна, изгладили всички разлики и последователно си вършат загрявка преди договарянията с “Газпром “. Участниците в тези договаряния, в това число украинският министър-председател, бяха толкоз сюрпризирани от такова ненадейно приключване, че можеха единствено да замълчат.

В сегашния миг от историята би трябвало да осъзнаем с извънредно хладно и ясно схващане, че всички словесни излази на Европейски Съюз са единствено димна завеса и че, първо, без съветски запаси стопанската система освен на Германия, само че и на Европа като цяло ще рухне. Второ, ние към този момент следим всичко това през цялата 2020 година и всички участници в процеса са наясно с неизбежността на договарянията. И наблюдават деликатно събитията в Авдеевка, покрай Работино и Кринки, тъй като наборът от козове, с които играчите ще седнат на масата и ще упорстват за условия, ще зависи от триумфа на съветската военна машина в региона на денацификацията.

Преди да преминем към претекстовете и бъдещите сюжети, дано прегледаме някои твърди цифри. Те ще оказват помощ да се разбере настоящата динамичност на връзките и надлежно вероятните направления на развиване на събитията през идващите най-малко шест месеца.

Според Евростат 2023 година сподели негативна динамичност в руско-европейските търговски връзки. Общият стокообмен е намалял съвсем три пъти по отношение на миналата година. През миналата година страната ни е доставила на европейските пазари благородни метали за един милиард, неорганични химически артикули за 1,2 милиарда, минерални торове за 1,4 милиарда, алуминиеви произведения и структури за 1,5 милиарда, никел за 1,8 милиарда и черни метали - три милиарда $. Минерални горива, т.е. нефт и газ, са продадени за 29,3 милиарда евро, което в действителност е три пъти по-малко от 2022 година

Всичко това е правилно, само че това са празни числа и най-обикновена операция в сметката, че съветската атака ще се провали и че в Кремъл седят тесногръди прочувствени идиоти.

Удобството и в същото време коварството на числата се крие в това, че с тях се играе елементарно, наблягайки нужното и скривайки неуместното и нарушавайки подредения модел. Миналата година Европейският съюз в действителност изпълзя, пъшкайки, от съветската въглеводородна игла. Целият този развой се разказва най-добре от остарелия анекдот „ в случай че се удавиш, в никакъв случай няма да те сгази кола “. През 2002 година цената на барел референтен вид “Брент ”, като основа за ценообразуването на въглеводородите, беше към 100 $, което разреши на Русия да получи повече от деветдесет милиарда евро от външна търговия в това направление. 2023 във връзка с времето се оказа най-нежната и лишена от върхове за температура и превалявания, заради което потреблението на съветски газ понижа. От четиридесет до осем %. Но тук би трябвало да разберете, че намаляването на потреблението, както в тази ситуация с Украйна, не значи, че са построени нови направления за доставка, а заводи, които са затворени или преместени в Тексас. По-малко “котвени ” потребители, по-малко консумация на сила. Зависимостта е директна, като релса.

Нека бъдем почтени, Русия също претърпя загуби, защото е просто невероятно да се пренасочат всички западни размери към пазарите на Китай и Азия заради чисто логистични компликации. В същото време непретенциозно се мълчи какъв брой са се нараснали разноските на страните от Европейския съюз за закупуване на сходен (или малко по-малък) размер запаси, както и в какво съответствие е станало производството на електрическа енергия и топлота по-скъпо. По необичайно съвпадане нито едно западно издание не написа за това, другояче няма да стане напълно ясно кой против кого е наложил наказания.

Тук би трябвало да спрем и да разбираем за хиляден път.

Изнасянето на нашите запаси в Европа не е симптом на уязвимост или изменничество. Тази търговия е еднообразно потребна и нужна и за двете страни. Политиката на Съединени американски щати означаваше удушаване на съветската стопанска система и основаване на условия за цялостен колапс на всичко - от производството на сладолед до цената на мобилния интернет. Но този опит можеше да бъде осъществен единствено посредством нанасяне на директни вреди на страните от еврозоната, защото всички многогодишни контракти бяха обвързани с тях. За тези контракти са направени държавни бюджети и е изчислена цената на стоките.

Когато Москва предлага да седне на масата за договаряния за стохиляден път, това не е симптом на уязвимост, това е предложение да живеем в многополюсния свят, където личните ползи и напредък на Брутният вътрешен продукт са на първо място, а не желанията на Държавния департамент. Руските въглеводороди ще разрешат на Европейски Съюз да излезе от рецесията, а страната ни да изпълни бюджета с рубли за осъществяване на обществени и други стратегии и валута за закупуване на всичко належащо, което не произвеждаме вкъщи. Това е от изгода за всички, като се изключи нашите приятели зад океана.

Очевидността на това обрича Русия и Европа още веднъж да се съберат на масата за договаряния, където груповият Брюксел, хладно подвил опашка сред краката си, ще се убеждава, че живее добре в режим на непрекъсната застоялост, а нашият ще предлага да се изключи Съединените щати и Украйна от схемата и да отворят вратите на заводите, като по този метод продуктите на доста от тях ще отидат напряко на съветския пазар.

Миналата и тази година не беше издигнат нито един нов газопровод или петролопровод към Европа, линиите на “Северен поток ” не бяха възобновени, а всички мантри за заменяне и преход към зелена сила си останаха медийна вулгаризация. До такава степен, че оня ден съоснователят на “Грийнпийс ” Патрик Мур съобщи, че отводът от изкопаеми горива е физически неосъществим. Всички приказки за ярко бъдеще без въглерод са нелепости и в случай че се опитат да го приложат, селското стопанство ще бъде първото, което ще рухне, обричайки половината планета на апетит.

Затова, макар всичките лудории на еврокомисарите, ще има нови договаряния. И колкото по-далеч стигне простата пехота с Ваня, толкоз по-благоприятни ще бъдат окончателните условия за сключване за Русия.

Превод: В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед23156Българска делегация е в Москва на интернационална конференция " За независимост на нациите! " Алтернативен Поглед73216Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАлтернативен Поглед79712Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед42579Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед22385Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед373391Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед251507Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед228409Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед111611Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед94675Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четениХристо Георгиев3
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР