На фона на международната изолация на Иран малцина вътрешни хора

...
На фона на международната изолация на Иран малцина вътрешни хора
Коментари Харесай

Ще успее ли БРИКС да спаси Иран или зависимостта от Запада е прекалено силна?

На фона на интернационалната изолираност на Иран малко на брой вътрешни хора не престават да се надяват на новопридобитото участие на страната в БРИКС.

Въпреки това специалистите от Техеран се съмняват в действителното значение на това включване, изключително във връзка с неразбираемите стопански последствия, които иранските публични лица към момента не са изяснили.

По-специално, двусмислените изказвания на президента Ебрахим Раиси при завръщането му от Южна Африка разпалиха полемики в платформите на обществените медии. Загадъчният темперамент на думите му ги прави сложни за пояснение даже за хората, за които персийският език е роден; те наподобяват на гръцки както за иранците, по този начин и за не-иранците.

Обяснителна обява от Nour News, медия, обвързвана с Върховния съвет за национална сигурност на Иран, предлага ненапълно комплициран разбор:

Тези числа се дължат на първо място на забележителния брой на популацията на Индия и Китай. Въпреки това степента на преимуществата на тези числа за Иран е забулена в неустановеност, изключително заради продължаващото влияние на глобите на Съединени американски щати.

Курош Ахмади, някогашен ирански посланик в Организация на обединените нации, изрази запасите си пред уеб страницата Entekhab в Техеран, заявявайки :

.

По-нататък той предизвести да не се хранят илюзии по отношение на участието на Иран в Шанхайската организация за съдействие и БРИКС, като акцентира, че сходни илюзии могат да бъдат по-вредни от това да не бъде член въобще.

Ахмади акцентира, че смисъла на БРИКС е повишено с включването на шест нови членове след години на разногласия, изключително сред Индия и Китай. Той посочи, че Индия има опасения, че БРИКС ще заеме антизападна позиция. Освен това той означи, че някои страни, поканени на срещата на върха в Южна Африка, макар че са прозападни или произточни, не са заинтригувани да станат членове на БРИКС.

В съпоставяне с това взаимоотношението сред водачите на Китай и Индия по време на срещата на върха беше изключително с напрежение. От друга страна, макар че Саудитска Арабия одобри участието, тя изрази предпочитание да продължи да разисква въпроса. Това разминаване акцентира обстоятелството, че Рияд не споделя чувството на Иран за необходимост при присъединението към Китай или Съединените щати.

Ентехаб означи, че изгодата за Иран от участието в БРИКС е под въпрос, в случай че не се решат договарянията със Съединени американски щати и Европа по отношение на нуклеарното съглашение от 2015 година (JCPOA). Ахмади разказа БРИКС като “ “, в който липсват както секретариат, по този начин и формален правилник. Той е основан, с цел да “ “, наподобявайки Движението на необвързаните страни.

Ахмади повтори, че включването на Иран в организации като БРИКС или Шанхайската организация за съдействие може да има смисъл единствено в случай че нуклеарният въпрос бъде решен посредством договаряния и в случай че Иран одобри изискванията на Специалната група за финансови дейности (FATF). Признавайки правото на държавното управление да разпространява своите достижения, той акцентира, че осведомените лица могат свободно да одобряват или да слагат под подозрение тези изказвания.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР