На фона на демонтирането на части от Паметника на Съветската

...
На фона на демонтирането на части от Паметника на Съветската
Коментари Харесай

Каква е историята зад Паметника на Съветската армия

На фона на демонтирането на части от Паметника на Съветската войска и публичните настроения и полемики по тематиката - какво споделя историята за един от най-обсъжданите паметници у нас?

Построен през 1954 година, Паметникът на Съветската войска към този момент 30 години притегля внимание към себе си. Съоръжението съставлява над 40 метрова база с 8 метрова централна фигура и голям брой странични композиции, които изобразяват руски боец с много по-ниски от него български татко и майка с дете. През годините има два по-сериозни опита за ремонт на паметника. Един при започване на 90-те години на предишния век, когато процедурата не стига до край, защото паметникът е държавна благосъстоятелност и решението на Общинския съвет е анулирано. И втори - преди към две години, разказва .

Първата копка на най-големия монумент в столицата и един от най-големите в страната е направена през 1952 година Идеята е да символизира „ признателността на българския народ към Съветската войска – освободителка ”, надпис, който е изписан и върху самия монумент.

„ През 1949 година Вълко Червенков взема решение да изрази за следващ път огромната си обич към Съветския съюз и Сталин като издигне този монумент в сърцето на София ” , описа доцент Тодор Чобанов, историк, някогашен зам.-кмет на София.

„ Червената армия влиза в България не без аргументи. Искам да ви напомня нещо, тъй като считам, че борбата против паметника е борба против историята. В България на власт от 1941 година е държавно управление, което ни направи съдружник на Хитлер. България е част от обединението на немския нацист, която вся подобен смут в Европа. След това за няколко дни става нещо като смяна на властта и се счита, че надали не България внезапно се е демократизирала, нищо сходно ”, изясни Александър Симов, някогашен народен представител от Българска социалистическа партия.

Монументът е посрещал посетители и софиянци при влизане през „ Орлов мост ” - тогава последна точка на града.

„ Смятам, че този монумент е издигнат, с цел да ни припомня, че в България е имало фашизъм. Имало е профашистко държавно управление и е имало победоносна антифашистка опозиция, която съумява да смъкна следовници на Хитлер у нас ”, разяснява още Симов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР