На финалната права при преговорите за кабинет изтече текстът на

...
На финалната права при преговорите за кабинет изтече текстът на
Коментари Харесай

Изтече чернова на споразумението за кабинет, колко ще са министрите

На финалната права при договарянията за кабинет изтече текстът на съглашението, което бъдещите съдружни сътрудници се готвят да подпишат.

То беше оповестено от телевизия България он ер. В него ясно е написано по какъв начин ще се взимат управническите решения и какъв ще е съставът на идващия кабинет. Текстовете към момента не са дефинитивни и са на чернова.

Ясно е обаче едно – в състава на идващото държавно управление ще има петима вицепремиери. Първата политическа мощ " Продължаваме промяната " получава премиерския пост и още 9 министерства, включително основни звена като: финанси, вътрешни работи, обучение, опазване на здравето, защита и превоз. Партията ще излъчи и втори вицепремиер с ново министерство.

" Аз съм претендентът на " Продължаваме промяната " за този пост. Но следва да получа покана след подписването на съдружното съглашение ", съобщи Калина Константинова от " Продължаваме промяната ".

Да има вицепремиер в последния миг изиска и партията на Слави Трифонов. Най-вероятно това ще е Гроздан Караджов. При Има Такъв Народ отива стратегическият сектор " Енергетика ", както и външните работи, районното развиване и спортът.  " Конкретиката ще я видите във финалния вид, това е работен вид ", посочи Любомир Каримански от Има Такъв Народ.

В съдружния документ ясно е посочено:  " Ресорните министри дефинират състава на политическите си кабинети. Заместник-министрите ще се назначават от министър-председателя по предложение на съответния отраслов министър. Всяка законодателна самодейност наложително се разисква авансово в границите на отрасловия експертен съвет. "  

Рано сутринта и от Българска социалистическа партия получиха последния вид на документа.  " Ще разберете имената, откакто завършваме писмения документ съглашение ", сподели водачът на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова. 

Демократична България също удостовери - ще има три министерски кресла.  " Очакваме три места. Един от министрите ще е и вицепремиер ", уточни съпредседателят Христо Иванов.



Специално внимание в съдружното съглашение е отделено на работата на Народното събрание:  " Коалиционните сътрудници се съгласяват, че разпределението на председателските места в непрекъснатите комисии към Народното събрание: (i) ще отразява съотношението сред парламентарното посланичество на Коалиционните сътрудници. "  

И в случай че ГЕРБ остава на позицията, че няма да поддържа кабинета, то Движение за права и свободи разясниха обстановката по този начин.  " Ние не сме хора, които да слага " червени линии ". Ние сме диалогични и от дълги години разбираме от ръководство на страната.Тази смяна, която се чака, няма по какъв начин да се случи без Движение за права и свободи ", акцентира Рамадан Аталай.

В съглашението са разказани и редица структурни промени. Предвижда се всички държавни лечебни заведения да преминат към Министерството на здравеопазването. Държавната петролна компания се закрива, а Агенцията по храните минава от Министерство на здравеопазването към Министерски съвет.Новото министерство на растежа и нововъведенията поема контрола върху Българската банка за развиване (ББР) и Българската организация по вложенията (БАИ).
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР