На финален етап се намира изготвянето на регионалните прединвестиционни проучвания

...
На финален етап се намира изготвянето на регионалните прединвестиционни проучвания
Коментари Харесай

Кои 6 области у нас ще имат достъп до евросредства за ремонт и модернизация на ВиК системите?

На заключителен стадий се намира правенето на районните прединвестиционни изследвания /РПИП/ за областите София , Плевен , Търговище , Габрово , Хасково и Велико Търново , стана ясно на работна среща в столицата. По време на събитието бяха показани постигнатите резултати . Стратегическите документи са създадени по плана на Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/ – „ Подпомагане на районното капиталово обмисляне на бранш ВиК – стадий 2 “. Финансирането за него идва от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 г “.

Чрез тях са избрани обектите в агломерациите с над 10 000 еквивалент поданици , които ще се ремонтират с пари от Европейския съюз /ЕС/, с цел да се реализира сходство с евродирективите и националното законодателство в региона на питейните и отпадъчните води, както и да се понижат загубите на питейна вода. Проучванията дават цялостната картина за положението на мрежите и нужните вложения във всички обитаеми места с население над 50 души.

Агломерациите с над 10 000 души в област Велико Търново , в които ще се влагат средства по ПОС 2021-2027 година, са Велико Търново, Горна Оряховица в композиция Лясковец и Свищов. В област Габрово са включени агломерациите Габрово и Севлиево. От област Плевен-Кнежа и Плевен.

Регионалното прединвестиционно изследване на София област планува достъп до пари от програмата да имат агломерациите Самоков, Ботевград, Ихтиман, Елин Пелин и Костинброд. Търговище и Попово са единствените с нужното население за вложения в област Търговище.

Хасково, Димитровград, Харманли и Свиленград са агломерациите, включени от област Хасково .

Проектите са от изключителна значимост за ВиК сдруженията , тъй като те ще са бенефициенти на оперативната стратегия. Като такива ще организират тръжните процедури за планиране, строителство, а някъде и за инженеринг и надлежно ще са възложители по Закона за публичните поръчки.

Инвестициите ще бъдат фокусирани върху ремонт и модернизиране на съществуващи станции за питейни и отпадъчни води, построяването на нови, както и ремонт и строителство на довеждащи водопроводи и канализационни колектори, вътрешни водопроводни и канализационни мрежи, осведомителни системи за наблюдаване и надзор в действително време, както и Географска информационна система системи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР