На европейските потребители скоро може да им се наложи да

...
На европейските потребители скоро може да им се наложи да
Коментари Харесай

Захарта поскъпва, а с нея и всичко останало

На европейските консуматори скоро може да им се наложи да заплащат повече за сладкиши, защото летните горещини водят до скок на цените на захарта, написа Bloomberg.

Купувачите и производителите на захар сега договарят за договорите си за сезона на събиране на реколтата за 2023-2024 година, който стартира през октомври. Говори се за цени от над 1000 евро за звук, настояват източници, осведомени с въпроса. Това е над два пъти повече от средата на предходната година. Също по този начин значи, че ще увеличи разноски за десертите.

Миналогодишният спад в производството на захар, обвързван със сушата, хвърля взор върху това, което може да се случи, в случай че сюжетът се повтори. Производството на захар за сегашния сезон 2022-2023 се сви с 12% по отношение на предходния, а тези 14,6 млн. тона бяха с 1 млн. под първичната прогноза на Европейския съюз. Въпреки че огромните компании – а на собствен ред и потребителите – бяха предпазени от огромните скокове на цените поради дълготрайните контракти, цените на спот пазара са нарастнали с 58% от предишния октомври насам, притискайки по-малките и междинните производители на сладки произведения.

Предупредителните знаци към този момент са налице. Тази година дъждът забави сеитбата с към месец, а покачващите се температури от този момент усилиха риска от по-бързо разпространяване на сушата и вредители, което да докара до опустошение на захарното цвекло.

Засега производителите работят внимателно що се касае до ценообразуването, разяснява Джон Стансфийлд, старши анализатор в DNEXT Intelligence. „ Особено значимо е това какво ще се случи в идващите два или три месеца: дали ще имаме дъжд или ще имаме единствено суша? “

При към този момент лимитирани доставки и надвиснала опасност от суша, немската Suedzucker и френската Tereos са измежду тези, които чакат цените да останат високи. Тази година, с нови контракти, подписани на рекордни ценови равнища, спомагателните разноски няма да бъдат лесни за отбягване. Кона Хаке, началник изследвания в ED&F Man, твърди, че някои компании ще би трябвало да трансферират тежестта върху потребителите.

„ Това не е краят на инфлацията на цените на захарта в Европа “, разяснява Юри Шаранов, президент на CIUS, лобистка група, представляваща както потребителите на захар, по този начин и купувачите в промишлен мащаб в Европа.

Ситуацията се утежнява от ниските равнища на запасите от захар, които се свиха предходната година, защото компании употребиха запасите си. Намаляването на запасите ще бъде „ главният мотор на цените на захарта в Европейски Съюз “, разяснява Джулиан Прайс, самостоятелен съветник по захарта и някогашен президент на Европейската асоциация на търговците на захар.

Въпреки всичко това, някои анализатори са внимателни оптимисти, че производството може да се усили. Европейски Съюз предвижда, че то ще доближи 15,5 млн. тона този сезон, като скокът в площите със захарно цвекло в Полша компенсира спада във Франция.

Не всички са съгласни. Анализатори също по този начин са загрижени по отношение на жълтия вирус – болест, която може да унищожи посевите от захарно цвекло. След рестриктивните мерки, наложени от Франция, на тип пестициди, предпазващи от жълтия вирус, специалистите от Green Pool Commodity Specialists чакат, че европейското произвеждане на захар може да спадне под прогнозата на Европейски Съюз.

„ Въпреки че до момента има малко сигнали за признаци на вирусно пожълтяване, към момента е прекомерно рано да се каже дали посевите от цвекло през 2023 година са избегнали заплахата “, означават анализаторите на Green Pool. „ Възможно е признаците да се проявят този месец. “

Тази неустойчивост не се следи единствено в Европа. Захарта в света идва от тръстика, отглеждана в тропически климат, и цвекло, което вирее в обичайно по-хладните региони на север. Екстремното време вреди и на двата типа, а Ел Ниньо заплашва да ограничи реколтата от тръстика в Югоизточна Азия и Африка. Повишаващите се температури пък вършат Европа по-малко гостоприемна за цвеклото.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР