На двудневното си съвещание, приключило на 30 октомври, паричният комитет

...
На двудневното си съвещание, приключило на 30 октомври, паричният комитет
Коментари Харесай

Федералният резерв понижи лихвите точно според очаквнията

На двудневното си заседание, завършило на 30 октомври, паричният комитет на Федералния запас взе решение да намали за трети следващ път за тази година главната си рента с 25 базови пункта - до диапазона 1.50 - 1.75 %. Централните банкери дадоха и поръчка да създадат пауза в лихвените редукции до момента в който икономическата вероятност не се промени значително. В формалното си изказване след края на разискванията американските парични стратези пропуснаха уговорката си "да работят по подобаващ метод, с цел да поддържат растежа ", само че дадоха обещание да наблюдават данните "при оценката на подобаващия целеви диапазон на лихвите по федералните фондове ". Както и при предходните две лихвени намаления, срещу третото още веднъж се оповестиха шефовете на банковите клонове на Канзас - Естер Джордж, и на Бостън - Ерик Розенбърг.

На конференцията след съвещанието на американските парични стратези ръководителят на Федералния запас - Джеръм Пауъл, сподели на публицистите, че счита провежданата парична политика за подобаваща и че тя евентуално ще бъде непокътната "докато постъпващата информация за стопанската система остане като цяло съответстваща на прогнозите на банката ". Пауъл означи също, че заплахите, произлизащи от комерсиалното напрежение и от BREXIT, стартират да понижават.

Коментарът на Пауъл е в прорез с непрестанния вербален напън на президента Доналъд Тръмп в "Туитър " за още по-дълбоки снижения на лихвите даже до 0%, които да подтикват икономическия напредък. Часове преди да завърши събирането на централните банкери министерството на търговията заяви, че през третото тримесечие Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати се е нараснал с 1.9% на годишна база. Това е много по-слаб резултат от обещаните преди две години от Тръмп 3% годишно, които щели да дойдат от политиката му на серия от данъчни понижения и от други начинания.

Пауъл обаче изложи цялостен лист от аргументи в поддръжка на убеждението си, че стопанската система се развива добре и евентуално ще продължи по този начин - от солидното самостоятелно ползване до набиращите скорост продажби на жилища и на цените на активите, които счита за здравословни без признаци за прегряване.

Финансовите пазари реагираха умерено на следващото понижение на щатските лихви, тъй като то бе предстоящо и значително регистрирано в котировките. Доходността на дълготрайните държавни облигации съвсем не се промени. Докато дългът с по-малък период до падежа, който е и по-тясно обвързван с паричната политика на централната банка, в началото качи внезапно годишната си възвръщаемост, само че след това се върна на равнищата отпреди изявлението на Пауъл. Оценките на фючърсните договори на федералните фондове демонстрират, че вложителите като цяло не чакат нова лихвена редукция на последното за тази година заседание на паричния комитет на Федералния запас в средата на декември. Мнозина обаче плануват това да се случи през 2020-а поради плануваното изстудяване на стопанството. Преди формалното изказване на щатските централни банкери пазарните оценки посочваха 30% възможност за намаляване на лихвените проценти през декември, които спаднаха до 20% след края на конференцията на Пауъл.

Зелените пари отслабнаха към единната европейска валута до 1.1154 щ. $ за едно евро.

Акциите реагираха положително на изявлението на Пауъл. Индексът DJIA нарастна с над 115 пункта и завърши борсовата си търговия на 30 октомври на равнище от 27 186 точки. По-широкият показател S&P 500 пък реализира нов връх - 3046.77 пункта. В тази връзка "Си Ен Би Си " разяснява, че анализът на данните от последните 25 години сочи, че когато третото намаляване на лихвите е последното от поредицата лихвени редукции, акциите получават здравословна поддръжка и тласък през идната година. Но когато третото лихвено понижение е последвано от нови поради задъхваща се стопанска система, котировките на акциите се сгромолясват.

По оценка на специалисти, Федералният запас и щатското стопанство са в необикновена настройка. Безработицата е наоколо до най-ниското си ниво за последните 50 години, инфлацията е скромна, а оповестените на 30 октомври данни за растежа демонстрират, че той се е забавил, само че не чак толкоз внезапно, колкото се притесняваха някои икономисти и публични представители на централната банка. В същото време елементи от стопанската система, най-много производството, започнаха да буксуват през последните месеци паралелно със забавянето на световния напредък. Бизнесът пък ограничи вложенията в отговор на комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин, която докара до нарастване на митата на доста артикули и направи света по-несигурно място за дълготрайни съглашения.

Въпреки че към този момент това не оказва явен напън върху трудовия пазар и потреблението в Съединени американски щати, американските парични стратези "се застраховаха " с поредицата от лихвени намаления с вярата, че по-ниските кредитни разноски ще подтикват работодателите и потребителите да харчат повече.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР