На доизживяване и гибел е обречен 21-годишен младеж, който заради

...
На доизживяване и гибел е обречен 21-годишен младеж, който заради
Коментари Харесай

Обричат на гибел 21-годишно бебе! Помогнете на този герой!

На доизживяване и крах е жертван 21-годишен юноша, който поради тежки болести и вродена особеност наподобява на бебе. Да, грешката е вярна. Антонио от Варна към този момент е на 21 години, само че вместо висок и здрав мъж наподобява съвсем на малко дете. Той не може да приказва и вместо това ръмжи. Тепърва се учи на първите си срички.

Малкият огромен воин живее в център за деца с увреждания край морската столица, а обещанията на здравното министерство за помощ остават глас в пустиня.

Битка за неговото оцеляване и развиване поде преди години Слави Михайлов - ръководителят на сдружението на сираците в България. Тъжната история на Антонио, който е неповторим случай у нас, " България Днес " разказа още през 2016 година.

" Родителите му го отглеждали до 13-ата му годишнина. Но Антонио е с вродена умствена назадничавост, детска церебрална парализа и тънки вътрешности, изскочили на открито. Затова поеманата храна не се обработва и непосредствено пада в специфична " дамаджана ", пригодена за потребностите му. Всеки месец трябват най-малко 500 лева за най-неотложните средства и те се принудили да го дадат в обществен дом ", споделя пред вестника Слави.

По простъпка Антонио попаднал в центъра за настаняване от фамилен вид " Изгрев " във Варна. След това е изместен в подобен център в близкото село Тополи.

" Целта е да се ангажират национални консултанти, които да кажат кое от болесттите му може да се лекува у нас и кое в чужбина. И да стартираме надлежно процедурата за лекуване зад граница. Здравният министър Петър Москов и заместникът му Камен Пенков ме излъгаха, че ще се заемат със случая. Вероятно не ги е интересувало. Няма оправия в тая страна. Сега това момче просто съществува в един обществен център за деца, пропуснат от семейство и управници. Години наред се боря, само че към този момент стартирам да се предавам ", не крие разочарованието си Михайлов.

Заради неприятното положение на зъбите на Антонио и заболяванията му той не приказва, а ръмжи. " В света към този момент сменят глави и сърца, а ние тук не можем да намерим в цяла Варна експерт, който да му оправи зъбките. А е подобен огромен сладур и ме зарежда със ужасно доста сила ", показа още Слави Михайлов.

Антонио е останал напълно самичък, без грижите и помощта на семейство, близки и другари. Единствено хората в центъра са неговото обграждане, споделя Слави Михайлов и добавя, че колкото и грижите за подобен човек да бъдат на положително равнище, той остава пропуснат и жертван надалеч от хорските очи.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР